Sarkozi odbacio optužbe i podržao reformu

Izvor: Blic, 13.Jul.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi odbacio optužbe i podržao reformu

Francuski predsednik Nikola Sarkozi odbacio je optužbe da je od naslednice kozmetičke kuće L'Oreal Lilijan Betankur primio nezakonito visoke novčane priloge za izbornu kampanju 2007. godine.

Sarkozi je u sinoć datom intervjuu televiziji Frans dva (France 2) podržao ministra rada Erika Verta, istakavši da je on "pošten čovek", ali je rekao da je savetovao Vertu da podnese ostavku na mesto blagajnika vladajuće stranke UMP.

Francuski tužioci pokrenuli su preliminarnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istragu povodom tvrdnji da je najbogatija Francuskinja Lilijan Betankur tajno finansirala izbornu kampanju predsednika Nikole Sarkozija. Bivši računovođa Betankurove rekao je istražiteljima da je njen

finansijski savetnik dao 150.000 evra u gotovini Vertu, kao doprinos Sarkozijevoj predsedničkoj kampanji 2007.

Ukoliko se utvrdi da su ti navodi tačni, ta suma daleko prevazilazi zakonsko ograničenje za finansiranje nečije izborne kampanje. Finansijska inspekcija saopštila je nedavno da Vert nije intervenisao u toj aferi. Francuski predsednik je u sinoćnjem intervjuu optužbe o finansiranju stranke nazvao "kampanjom" protiv njega.

Sarkozi je, po oceni AP-a, pokušao da odgovore na pitanja sa ove afere usmeri ka naporima da modernizuje zemlju, predstavljajući se kao neumorni vođa spreman da se bori za Francusku. "Sprovođenje reformi... uznemirava određen broj ljudi. A njihov odgovor je često kleveta", rekao je Sarkozi u intervjuu datom u Jelisejskoj palati.

Plan reforme penzionog sistema kojim se predviđa odlazak u penziju sa 62 umesto sa 60 godina biće predstavljen danas, a za njegovo sprovođenje zadužen je ministar Vert. "Ako moramo da povučemo projekte koji su korisni za zemlju svaki put kada izbiju demonstracije, nećemo uraditi ništa korisno", rekao je Sarkozi.

Masovni protesti zbog reforme penzionog sistema zakazani su za 7. septembar širom Francuske. Afera sa finansiranjem izborne kampanje doprinela je padu Sarkozijeve popularnosti, tako da sada jedva četvrtina Francuza podržava njegov

način vođenja zemlje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.