Sarkozi nema recept za Putina

Izvor: Blic, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi nema recept za Putina

Francuski predsednik Nikola Sarkozi se prerano ponadao. Posle preksinoćne večere sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom izjavio je da su značajno približili stavove po mnogim pitanjima, ali je juče na konferenciji za štampu bilo jasno da Rusija nije ništa preduzela da ubrza uvođenje novih sankcija Iranu, niti da popusti po pitanju Kosova.

Sarkozi je proveo tri sata na privatnoj večeri sa Vladimirom Putinom u njegovoj dači, nedaleko od Moskve. Sastanak je bio test za ispitivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doslednosti moćnog ruskog predsednika i Sarkozija, koji želi da njegova zemlja povrati uticaj u rešavanju najvažnijih svetskih pitanja.

„Impresioniran sam Putinovom hrabrošću, inteligencijom i razumevanjem dešavanja u svetu. Stekao sam utisak da su naše pozicije mnogo bliže nego ranije. Došlo je do značajnih pozitivnih promena u stavovima Rusije", rekao je oduševljeni Sarkozi novinarima po povratku u hotel sa večere.

Sarkozi je tom prilikom istakao i da se Putin više ne drži tako izričitog stava da Iran namerava da razvije nuklearnu energiju u civilne svrhe.

Putin je sutradan jasno dao do znanja da Rusija nema nameru da se uključi u kampanju pooštravanja mera prema Iranu.

- Rusija deli želju Zapada da iranski nuklearni program bude transparentan - rekao je Putin i dodao da „Rusija nema informacija da Iran pravi nuklearno oružje".

Sarkozi je posle sastanka s Putinom imao potpuno drugačiju retoriku nego neposredno pre odlaska u Moskvu. Tada je izjavio da Rusija komplikuje svetske probleme, najavljujući oštrije sankcije prema Iranu. Uz to predsednik Francuske je optužio predsednika Rusije da je brutalan u korišćenju energetskih potencijala za oružje za širenje uticaja.

Međutim, Sarkozi je juče rekao da francuski investitori žele da steknu udeo u ruskom „Gaspromu", kao deo napora da se ojačaju osetljive energetske veze Rusije i Evrope. Putin je odgovorio da je predlog „apsolutno međusobno prihvatljiv" i da bi ruske i evropske firme trebalo da razmenjuju udele u vlasništvu.

Za razliku od prethodnika Žaka Širaka, koji je sa Putinom bio lični prijatelj, Nikola Sarkozi je po dolasku na vlast najavio da će obnoviti čvrste veze Francuske i Amerike. Sarkozi je pre posete Moskvi posetio više istočnoevropskih zemalja (Bugarsku, Poljsku, Mađarsku, Ukrajinu i Češku) u pokušaju da povrati uticaj u ovim zemljama.

Luda vožnja bez farova

Putinov i Sarkozijev susret je obeležilo i nekoliko smešnih događaja. Putin je posle sastanka u rezidenciji rešio da lično odveze Sarkozija na večeru. Pošto mu se ne pruža često prilika da vozi sam, Putin je krenuo zaboravivši da uključi farove. „Osvestio" se tek posle nekoliko metara, a zatim pojurio brzinom od skoro 100 kilometara na sat. Pre ove epizode, Putin je bio šofer samo Džordžu Bušu mlađem.

Zanimljiv je bio i dijalog dvojice lidera oko plivanja. Sarkozi je upitao Putina ima li bazen u rezidenciji, na šta mu je Rus odgovorio pitanjem - da li želi da se okupa u bazenu.

„Ne, sigurno biste se trkali sa mnom", rekao je Sarkozi.

CDC/JS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.