Sarajevski sistematski udari na Republiku Srpsku

Izvor: Vostok.rs, 25.Nov.2013, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevski sistematski udari na Republiku Srpsku

25.11.2013. - Sve u cilju stvaranja unitarne BiH

Politički lideri iz Federacije BiH pokušavaju u svakoj prilici da ugroze i ospore ustavnu poziciju Republike Srpske. Tako su do sada više desetina puta Bakir Izetbegović, član predsedništva BiH, Sulejman Tihić, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i ostali, podneli veliki broj inicijativa i zahteva za ocenu ustavnosti prema raznim pravosudnim institucijama, a sve protiv "neustavnosti" zakona i Ustava Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Srpske, a sve u cilju stvaranja unitarne BiH i postepenom ukidanju Republike Srpske.

Poslednji primer ovakvih radnji je osporavanje praznika, Dana Republike Srpske, koji se obeležava 9. januara, dan kada je stvorena Republika Srpska.

Važno je napomenuti samo neke od primera dosadašnjih osporavanja ustavnosti zakona i Ustava Republike Srpske, a kao što je ukidanje himne Republike Srpske "Bože pravde" jer je "povređen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda", ukinut je grb Republike Srpske (dvoglavi orao sa štitom) takođe zbog "povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda" te je i on zamenjen novim. Neki od takođe osporenih pravnih akata Republike Srpske su Zakon o državnoj imovini u RS, Ustav Republike Srpske u smislu izbora predsednika, nadalje tužba zbog diskriminacije pripadnika tzv. Armije BiH - neprijateljske vojske, te osporavanje mnoštva drugih zakona i odredaba Ustava Republike Srpske.

Poslednji udar na Republiku Srpsku je osporavanje Dana Republike, a koji zahtev za ocenu ustavnosti je upućen Ustavnom sudu BiH od strane Bakira Izetbegovića. Da ironija bude veća to je učinio na pravoslavni Božić. Ustavni sud BiH je zatražio mišljenje Evropskog odbora za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija), te je ona ocenila da je proslava Dana Republike Srpske "nametnuta svim građanima i da je on podstaknut osećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, a da ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom i da može dovesti do diskriminacije prema drugim narodima". Zvaničnici Republike Srpske smatraju da je mišljenje Venecijanske komisije neopravadano i da niko nije primoran da taj dan slavi, istakao je i predsednik Republike Srpske.

- Znam da ćemo 9. januar slaviti dok god postoji Republika Srpska, a pošto je ona trajna kategorija, 9. januar je Dan Republike, kako god se to kome svidelo ili ne, svidelo.

Po dostavljanju gore pomenutog mišljenja Venecijanske komisije (koje ima savetodavni karakter) Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, sudije će doneti konačnu odluku u vezi sa ovim pitanjem. Zvaničnici Republike Srpske očekuju da će odluka biti doneta u skladu sa pravom. Sa druge strane, u Ustavnom sudu BiH se nalazi devet sudija, od kojih su dva iz Republike Srpske, te je možda i očigledno da će odluka biti doneta preglasavanjem - večitim problemom kao i do sada bezbroj puta nametnutim odlukama i zakonima "vrhovnog poglavara" kako zovu Visokog predstavnika. U svakom slučaju, ovo je još jedan pomak u sporoj i osmišljenoj borbi za slabljenje ustavne pozicije Republike Srpske, slabljenje njenih institucija, te na kraju njenog ukidanja, a sve to po osmišljenoj sarajevskoj unitarizaciji BiH.

Možda bi trebali da podsetimo predstavnike Republike Srpske da i oni imaju pravo poslati zahtev za ocenu ustavnosti Ustavnom sudu, na primer, jer su grb i zastava Federacije BiH "u suprotnosti sa Ustavom i zbog toga jer su diskriminatorski" jer simboli na njima predstavljaju samo hrvatski i bošnjački narod, te bi mogli pokrenuti još veoma dugi niz "neustavnosti" zakona Federacije BiH.

Vanja Savićević,

http://serbian.ruvr.ru/2013_11_25/Sarajevski-sistematski-udari-na-Republiku-Srpsku/


Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.