Izvor: B92, 29.Mar.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankt Peterburg, grad starih vila

Sankt Peterburg -- Neki stanovi u Sankt Peterburgu koštaju i dva miliona dolara, ali taj grad ima i druge probleme.

Neke palate od neprocenjive arhitektonske i estetske vrednosti nisu renovirane i u najmanju ruku su oronule. Problem je u privatizaciji. Na prvi pogled, Sankt Peterburg izgleda kao grad s najlepšom arhitekturom na svetu. Nekada ponos Rusije, mnoge palate u Sankt Peterburgu su u stanju raspadanja, njih oko 90 odsto od 1.500 građevina koje su proglašene palatama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nedavno kupljene palate su renovirane, ali su i dalje daleko od očiju javnosti, pa je jedna agencija za manekene vlasnik palate dinastije Romanov.

Ali, lokalni političari tvrde da neće rasprodati blago ruske arhitetkture. "Nije potrebno privatizovati palate da bi bile korišćene u poslovne svrhe. Ne možemo dozvoliti totalnu privatizaciju palata zato što ne postoji zakon koji određuje vlasnicima šta da rade. To znači da mogu da rade šta god hoće, da ruše, ili da grade", kaže Aleksej Kovaleks, političar.

Iako mnoge palate u gradu stoje kao ruine, nove palate gradi nova aristokratija. Za četiri miliona dolara može se kupiti nova palata sa italijanskim mermerom, replikom nameštaja iz XVIII veka, ali i s modernim nameštajem, a sve to preko puta originalnih palata u Sankt Peterburgu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.