Sankcije počinju da žuljaju džepove Rusa

Izvor: Danas, 11.Sep.2014, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankcije počinju da žuljaju džepove Rusa

Moskva, Beograd - Prema istraživanju Levada centra za poslednje dane avgusta, rejting predsednika Rusije Vladimira Putina pao je za tri odsto, na cifru od 84 odsto, što se dogodilo prvi put još od početka januara ove godine.

Zanimljivo je da je Putinov rejting tokom ove godine bio u stalnom porastu čak i pored rigoroznih sankcija sa Zapada, a i odgovora Rusije uvođenjem embarga na uvoz proizvoda iz EU i skandala sa obaranjem malezijskog putničkog aviona, za koji još nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << utvrđeno da li su krivi Ukrajinci ili separatisti.

Generalni direktor Levada centra, Lav Gudkov, izjavio je ove nedelje za Novuju gazetu da su poslednja istraživanja takođe pokazala i najniže rezultate kada je reč o podršci protestima protiv vlasti, čemu je doprinela „ukrajinske kampanja Kremlja“, koju su sprovodili mediji. To se poklopilo i sa slabljenjem opozicije (koja je sve manje koherentna), pa i razočaranjem ljudi u ranije mitinge. Gudkov, kao i mnogi drugi stručnjaci, primećuje da je patriotski zanos izazvan povratkom Krima i osećajem „rata“ protiv celog sveta u ime neke više ideje, ruske, naspram onih ostalih, degenerativnih i hipokritičkih (politikolog Nikolaj Petrov naziva to efektom „osađene tvrđave“, osećaj ugroženosti, želje da se bude što bliže jakom vođi, koji će odbraniti narod od agresivnih tuđinaca).

Tu misao nastavlja politički analitičar Aleksej Graždankin, koji je produbljuje novonastalom perspektivom antisankcija Kremlja, čije posledice se nisu isprva u potpunosti ni osetile, ali sve jače počinju da bodu oči i žuljaju džepove građana Ruske Federacije, a tu je još i obustavljanje rata, sve ono nadahnuće a la „na Kijev!“ jenjava, a upravo Putin je taj, koji je predložio plan mirovnog sporazuma, dijaloga i obustavljanja vatre. Proruski pobunjenici ne kriju razočaranje što im nije bilo dozvoljeno da dotuku nemoćnu ukrajinsku vojsku i teraju do trijumfalnog kraja (primamljiva perspektiva Marijupolj - Kijev), dok ovo primirje u svetlu aktivnog traganja Petra Porošenka, predsednika Ukrajine, za savremenim oružjem kod zemalja članica NATO-a izgleda kao tajm-aut iz samilosti - da se protivnik malo sabere, pa sve počne ponovo. To je predstavilo Putina kao mirotvorca, ali u slučaju nastavka konflikta, svu težinu ove odluke će osetiti upravo oni, koji gledaju na Kremlj kao na jedini spas.

Lav Gudkov primećuje da inflacija, koja je pogodila Rusiju, neće biti osnovni faktor sve većeg nezadovoljstva građana, ona će poslužiti kao katalizator difuznih procesa, što će eskalirati, po njegovoj proceni, negde u novembru ove godine.

Indicije za ova predskazanja, a ujedno i potvrdu gore navedenih mišljenja, predstavljaju rezultati ispitivanja, koji govore da je sve manje Rusa uzbuđeno i spremno da podržava ideju ruskog Krima. Podaci Levada centra govore da 28 odsto građana Ruske Federacije ne žele iz svog džepa da izdržavaju Krim, dok je taj broj u martu bio samo 19 odsto. Takođe je opao procenat onih, koji su srećni zbog aneksije poluostrva, pre četiri meseca ih je bilo 23 odsto, a po stanju na kraj avgusta, 16 procenata.

Ratovi dižu rejting Putinu

Analitičar Aleksej Graždankin ipak ne vidi ništa neobično u tome da je Putinov rejting bio onako visok (dok je predsednik Rusije početkom avgusta u svojoj zemlji uživao podršku od 87 odsto, Barak Obama je po tadašnjim istraživanjima nailazio na odobrenje svega 36 odsto Amerikanaca), a i ostaje još uvek. On povlači paralelu sa 2008. godinom, vremenom konflikta sa Gruzijom, jer i tada je Vladimir Vladimirovič imao pik od preko 80 odsto.

„Oko 1.000 vojnika u Ukrajini“

Brisel - Na istoku Ukrajine ima još oko 1.000 ruskih vojnika, a 20.000 je i dalje s ruske strane zajedničke granice, rekao je juče neimenovani izvor NATO. Povodom izjave ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da je većina ruskih vojnika napustila Ukrajinu, vojni izvor NATO-a rekao je agenciji Frans pres da Alijansa „nema takvih informacija“ i dodao da bi to „bio korak u dobrom pravcu“. Prema Porošenku, „70 odsto ruskih snaga se povuklo“ s ukrajinske teritorije. „To nam daje nadu u budućnost mira“, rekao je on. Beta

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.