Sanders menja poimanje socijalizma u SAD

Izvor: VOA, 08.Sep.2015, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanders menja poimanje socijalizma u SAD

Nezavisni senator iz Vermonta, koji sam sebe naziva socijalistom, stiče sve veću popularnost među demokratskim biračima zbog svog zalaganja za besplatno visoko obrazovanje, povećanje minimalne cene rada i univerzalni sistem zdravstvene zaštite...

Besplatno školovanje na koledžu, udvostručavanje minimalne nadnice, univerzalni sistem zdravstvene zaštite... To su samo neka od obećanja data tokom kampanje demokratskog predsedničkog kandidata Bernija Sandersa, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << ne pokušava da sakrije da je zagovornik neke forme socijalističkog društva.

Samozvani socijalista, nezavisni senator iz Vermonta je retkost među političarima u Sjedinjenim Državama, zemlji koja za razliku od većine drugih zapadnih demokratija, nema  nikakvo značajno prisustvo socijalista na političkoj levici.

Od vremena Hladnog rata, taj termin je dobio ružnu konotaciju u američkoj politici, kao fraza korišćena ne samo kao opis političkog i ekonomskog sistema, već kao uvreda koju koriste konzervatici u pokušaju da nanesu štetu reputaciji svojih levičarskih rivala.

Uprkos svojim, kako i sam kaže, socijalističkim gledištima, Sanders doživljava neočekivani talas popularnosti i privlači veliki broj raznovrsnih pripadnika biračkog tela, više od bilo kog predsedničkog kandidata do sada.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.