Sanader se sutra izjašnjava o izručenju Hrvatskoj

Izvor: Blic, 27.Dec.2010, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader se sutra izjašnjava o izručenju Hrvatskoj

SALCBURG - Bivši hrvatski premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader sutra će se prvi put pred austrijskim sudijom izjasniti da li želi brzo izručenje Hrvatskoj ili će, kao i u nekim ranijim svojim izjavama, tvrditi da se u domovini vodi politički proces protiv njega i tražiti politički azil u Austriji.

Sanadera očekuje i sednica sudskog veća na kojoj treba da bude odlučeno o njegovom zadržavanju u pritvoru, a mediji procenjuju da će ga sudije zadržati u pritvoru još barem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dve sedmice.

Istraga protiv Sanadera pokrenuta je 9. decembra, a on je, koristeći imunitet saborskog poslanika pre nego što je ukinut, otišao iz zemlje.

Već sutradan uhapšen je na autoputu kod Salcburga, a na prvom ispitivanju pred tamošnjim sudijom Sanader je tvrdio da se vraćao prema hrvatskog granici, gde je navodno imao dogovor s policijom o predaji, što je policija demantovala.

Tada je rekao nije kriv za ono što mu se stavlja na teret u Hrvatskoj, a odlučeno je da se o zahtevu za izručenje raspravlja tek kada mu istekne pritvor od 14 dana.

Iako je njegov advokat Verner Zupan ranije tvrdio da će Sanader pristati na brzo izručenje Hrvatskoj, bivši premijer je prilikom svog prošlonedeljnog iskaza pred istražnom komisijom koruškog parlamenta o "Hipo banci" tvrdio da je u Hrvatskoj žrtva političkog progona i da ga mediji unapred osuđuju, iako je nevin.

On je rekao i da je aktualna premijerka, a tadašnja zamenica Jadranka Kosor, bila njegova najbliža saradnica i najbliža prijateljica, pa mediji pretpostavljaju da će i ubuduće tvrditi da je ona znala za sve što se sada njemu stavlja na teret.

U slučaju da Austrija pokrene postupak protiv Sanadera, bivši premijer bi dugo mogao da ostane u toj zemlji

Austrijska istraga o pranju novca u jednoj tirolskoj banci, za koju je takođe ispitan, mogla bi biti dobar argument austrijskim sudijama da mu produže pritvor, jer bi Sanader o tim optužbama trebao ponovo da bude ispitan sredinom januara.

Uz Sanadera se za to krivično delo tereti jedna osoba koja mu je rod, te još jedna za sada nepoznata osoba.

Na tom saslušanju bivši hrvatski premijer je kazao da su sredstva pronađena na njegovom austrijskom računu, a pominje se oko deset miliona kuna ili 1,35 miliona evra, legalno zarađena.

Ako Austrija pokrene sudski proces za pranje novca protiv Sanadera, može se očekivati da će bivši premijer poduže ostati u Austriji, jer bi taj proces imao prednost nad onim koji se protiv bivšeg vođe HDZ-a vodi u Hrvatskoj.

Sanader ipak sutra mora da odgovori na pitanje sudije da li želi proces brzog izručenja Hrvatskoj.

Hrvatska traži Sanaderovo izručenje jer ga sumnjiči za udruživanje s ostalim osumnjičenima u korupcionaškoj aferi "Fimi medija" preko koje su se "isisavale" pare iz državnih preduzeća i ministarstava, kao i zbog zloupotreba položaja i ovlaštenja u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede i petrohemijske kompanije Dioki.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala protiv Sanadera je pokrenula istragu, a istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio mu je jednomesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.