Sanader najavio vladu i pre roka

Izvor: Blic, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader najavio vladu i pre roka

Ivo Sanader, lider Hrvatske demokratske zajednice, kome je Stjepan Mesić, hrvatski predsednik, u subotu poverio mandat za sastavljanje vlade, izrazio je očekivanje da će novu vladu sastaviti i pre ustavnog roka od 30 dana. Sanaderu je poveren mandat 22 dana od završetka parlamentarnih izbora, nakon drugog kruga Mesićevih razgovora s predsednicima parlamentarnih stranaka i zastupnicima nacionalnih manjina.

Sanader je rekao da je Mesiću preneo tok uspešnih pregovora s koalicijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske socijalno-liberalne stranke i da je predsednik posle toga doneo odluku.

„Mandat sam predao Ivu Sanaderu, premijerskom kandidatu HDZ, jer mi je dokazao da ima podršku 77 poslanika u Saboru i na njemu je da završi proces dogovora o vladi i da je predstavi Hrvatskom Saboru", izjavio je Mesić. Hrvatski predsednik je rekao: „Iako su Ustavnom sudu priložene dve tužbe vezane za neregularnost izbora, idemo dalje u pregovore, jer to neće promeniti njihov konačni rezultat."

Sanader je najavio je da će odmah započeti pregovore sa HSS i HSLS, kao i sa zastupnicima nacionalnih manjina, te da će vladu sastaviti i pre roka. On je još jednom uputio žaoku na račun Zorana Milanovića, lidera SDP jer nije priznao izborni poraz, čime bi „olakšao posao" Mesiću oko davanja mandata.

Doktor Andrija Hebrang, potpredsednik HDZ, poručio je da „od srca Milanoviću čestita poraz".

Đurđa Adlešić, predsednica HSLS, čestitala je Mesiću na odluci i izrazila uverenje da će njena stranka i HSS uskladiti programe s HDZ i podržati Sanaderovu vladu. Sanaderu predstoje teški pregovori sa strankama HSS i HSLS, koji imaju mnogo zahteva, a nije izvesno da li će od nekih od njih odustati, jer znaju da od njihove podrške zavisi Sanaderov izbor za premijera.

Pupovac: Podrška Sanaderu ako ispuni dug prema Srbima

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader mora da "ispuni dug" prema Srbima iz prošlog premijerskog mandata, ukoliko želi da dobije podršku tri poslanika SDSS-a za novi mandat.

"Neke stvari koje su dug iz prošlog mandata moraju se završiti i uraditi pre nego što počnemo pregovore (o novoj vladi)", rekao je Pupovac za novosadski "Građanski list" i dodao da to znači da pre nego se sedne za pregovarački sto, mora da bude rešeno pitanje radnika "Borova", kao i pitanja radnog staža za Srbe u Hrvatskoj.

Pupovac je rekao da je SDSS doneo odluku da učestvuje u vladi, ali je dodao da će stranka konačnu odluku doneti u zavisnosti od toga kakva je ta vlada i kakav je njen sastav, koji je njen kvalitet i kakav joj je program.

SDSS je podržavao prethodnu Sanaderovu vladu.

Milanović: Ovo je samo poluvreme

Zoran Milanović, šef Socijaldemokratske partije (SDP) je čestitao Mesiću što je branio ustav do kraja, ali je izjavio da je ovo „tek prvo poluvreme, da imamo mandatara, ali ne i premijera". On je istakao da će on i njegova stranka nastaviti bitku za sprovođenje volje birača, koji su glasali za promene i zaokret u politici, a ne za ostanak HDZ na vlasti, te da se bitka seli u Sabor, gde će se videti ko će imati većinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.