Izvor: Blic, 07.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo teroristi su naši neprijatelji

Samo teroristi su naši neprijatelji

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je juče drugu Internet konferenciju tokom koje je odgovarao na najrazličitija pitanja koja su mu postavili korisnici svetske globalne mreže širom sveta.

Za Putina je stiglo više od 150.000 različitih pitanja. Ruski predsednik je odgovarao na pitanja o pouzdanosti ruskih isporuka energije Evropi, o situaciji u vezi sa nuklearnim programom Irana, o najnovijoj krizi oko Severne Koreje... >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Korisnike Interneta je zanimalo i da li Putin planira uvođenje robota u oružane snage Rusije. Putin je prvo odgovorio na pitanja o Severnoj Koreji:

'Razočarani smo poslednjim događajima. Prava nekih ne mogu da budu ostvarena kršenjem prava drugih država. Neophodno je obnoviti pregovarački proces.' Usledilo je pitanje: 'Da li je raketni program Severne Koreje usmeren protiv Rusije'?

'Nema razloga da verujemo u to jer je odbrambene kapacitete Rusije i Severne Koreje nemoguće porediti. Želim da naglasim da nijedan projektil koji je Severna Koreja testirala nije pao u naše teritorijalne vode ili na našu teritoriju.'

Na pitanje koji su glavni neprijatelji Rusije danas, Putin je kratko odgovorio: 'Samo teroristi'. Parlament je odobrio slanje specijalnih snaga u inostranstvo za borbu protiv terorizma:

'Nije smrtna kazna slati specijalne jedinice da ubiju otmičare ruskih diplomata koje su likvidirali. To je način borbe protiv terorizma i agresije.' O navodnom problemu u sigurnosti isporuka ruskog gasa Evropi:

'Zimus smo bili prinuđeni da zaustavimo izvoz gasa u Ukrajinu. Mediji na zapadu su napravili čitavu histeriju oko toga vršeći pritisak na nas da jeftino prodajemo energiju. Rusija je potrošila na milijarde dolara tokom poslednjih 15 godina dajući susedima gas po povlašćenim cenama.' Putin se osvrnuo i na krizu oko nuklearnog programa Irana:

'Naravno da smo protiv širenja upotrebe oružja za masovno uništenje. Ali što se tiče pregovora, ne možemo neograničeno da čekamo, to je kontraproduktivno. Iran bi trebalo ranije da odgovori na ponudu i ja bih voleo da se ovo pitanje vrati u okvire Međunarodne agencije za atomsku energiju.' Nekoliko hiljada pitanja se odnosilo i na to zbog čega je nedavno tokom šetnje po Kremlju poljubio dečaka u stomak:

'Zastao sam da popričam sa dečakom, kasnije sam ga poljubio. Stvarno nema ništa iza tog poljupca.'

Prvu konferenciju ove vrste Putin je održao 6. marta 2001. godine, a jučerašnja je trajala sat i 40 minuta. Čitav događaj je organizovao britanski Bi-Bi-Si u saradnji sa najvećim ruskim veb-portalom 'Jandeks'.

A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.