Sakašvili: Nema kompromisa sa „Putinovim režimom“

Izvor: Glas javnosti, 16.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sakašvili: Nema kompromisa sa „Putinovim režimom“

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili izjavio je juče da će Gruzija „ne samo sačuvati državnost već i izbaciti ruske snage van Gruzije po svaku cenu“, kao i da ne namerava da ide ni na kakve kompromise sa „Putinovim režimom“, prenosi Tanjug.

Tvrdeći da se Rusija spremala da proguta Gruziju, Sakašvili je u intervjuu ruskom dnevniku Komersant rekao da se Gruzija nikada neće složiti da da nijedan centimetar svoje teritorije „ni Rusiji ni nikom drugom“ i „boriće se >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << do kraja“.

Prema njegovim rečima, Rusija ne priznaje nezavisnost Gruzije i njenu celovitost.

„Mi ne nameravamo sa Rusijom da vodimo pregovore o našoj teritorijalnoj celovitosti“, rekao je predsednik Gruzije, dodajući da može da se razgovara samo o povlačenju ruske vojske.

Optužujući Rusiju da je narušila gruzijsku teritorijalnu celovitost, Sakašvili je rekao da je „to što se dešava u Gruziji čist pokušaj da se svrgne vlada i ograniči ili ukine gruzijska nezavisnost“ i da je dobio takvu informaciju iz obaveštajnih izvora „partnera“ par meseci „do početka operacije“.

Prema njegovim rečima, Gruzija nije napala otcepljenu autonomnu oblast Južnu Osetiju, jer je kontrolisala njen veći deo, a da je „odgovorila paljbom“ po glavnom gradu Chinvaliju nakon što su iz tog grada „nekoliko dana ubijali naše mirovnjake i civilno stanovništvo“.

Sakašvili je, takođe, odbacio tvrdnje Južne Osetije i Rusije da je tokom sukoba od 8. avgusta poginulo 2.000 ljudi, „jer je Rusija za nekoliko dana evakuisala sve žene i decu“, a gruzijska vojska „praktično nije stupala u kontakt sa civilima“.

Sva sela bila su prazna, a ako je ko i ostao u Chinvaliju, jedino od čega je mogao poginuti je ruska avijacija, tvrdi gruzijski predsednik.

Po njegovoj verziji, ruski tenkovi su dolazili sa severa i zato je trebalo koristiti artiljeriju da ne uđu u enklave koje je Gruzija kontrolisala, a za gruzijsku avijaciju je rekao da je dva puta bombardovala Roski tunel (koji povezuje Južnu sa ruskom republikom Severnom Osetijom), kako bi zaustavila ruske tenkove. Chinvali avijacija Gruzije nije bombardovala, tvrdi Sakašvili.

BUŠ: SILEDŽIJSKO PONAŠANJE RUSIJE U GRUZIJI

VAŠINGTON - Američki predsednik Džordž Buš optužio je juče Rusiju za „siledžijsko ponašanje i zastrašivanje“ Gruzije i rekao da SAD neće „odbiti“ gruzijski narod koji je izabrao slobodu, prenosi Beta. „Zlostavljanje i zastrašivanje nisu prihvatljivi načini sprovođenja spoljne politike u 21. veku“, rekao je Buš.

On je takođe rekao da je u obostranom interesu SAD i Rusije da odnosi dve zemlje ne budu svađalački, ali je ocenio da su nedavne akcije Rusije u sukobu u Gruziji ugrozile njen kredibilitet i odnose sa „državama slobodnog sveta“.

Američki predsednik je dodao da „gruzijski suverenitet i teritorijalni integritet moraju da se poštuju“.

Kako je saopštila Bela kuća, Buš je uoči odlaska na odmor na svoj ranč u Teksasu rekao da će biti u kontaktu s ministrom odbrane Robertom Gejtsom i državnim sekretarom Kondolizom Rajs zbog nastavljenih sukoba Moskve i Tbilisija oko separatističkog gruzijskog regiona Južne Osetije.

Prema njegovim rečima, Amerika je uzela pod svoju kontrolu gruzijske luke i aerodrome.

„Smatramo da je ruska vojska okupaciona i nijedan okupator neće se na gruzijskoj zemlji osećati slobodno“, istakao je Sakašvili u intervjuu Komersantu.

Ogromna većina stanovnika Rusije - 90 odsto smatra da treba pomoći Južnoj Osetiji u odbrani njene nezavisnosti, dok 41 odsto smatra da ta otcepljena autonomna oblast Gruzije treba da ima punu nezavisnost, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM). Većina od 80 odsto ispitanika ne vidi budućnost Južne Osetije u sastavu Gruzije, a 39 odsto smatra da nju treba primiti u sastav Ruske Federacije. Pritom, 33 odsto anketiranih smatra da Rusija treba da pruži diplomatsku podršku Chinvaliju bez primene vojne sile u sticanju nezavisnosti Južne Osetije, dok je za aktivnu upotrebu vojne sile protiv Gruzije nešto više od četvrtine - 27 odsto. Mišljenje da pomoć Južnoj Osetiji treba pružiti u aktiviranju pregovaračkog procesa, a uz to omogućiti ruskim dobrovoljcima da učestvuju u „odbijanju gruzijske agresije“ deli 30 odsto ispitanih građana Rusije u anketi sprovedenoj u jeku borbi u Južnoj Osetiji, od 10. do 13. avgusta.

Prema anketi VCIOM-a, 72 odsto ruskog stanovništva smatra da ruski mirovnjaci treba da ostanu u Južnoj Osetiji.

- Češki predsednik Vaclav Klaus negirao je juče da se „vozi na pomodnom talasu - zlatna Gruzija i zla Rusija“ i ogradio se od deklaracije predsednika Poljske, Litvanije, Letonije, Estonije i Ukrajine, koji su ove nedelje na mitingu u Tbilisiju izrazili bezrezervnu podršku Gruziji u sukobu sa Rusijom, prenosi Beta.

„Tužan sam zato što se ponovo izbegava da se uvidi kakva je realnost, ponovo se stvaraju nekakvi mitovi, opet se igraju igre oko tragične situacije, koja je bez sumnje na Kavkazu za milione ljudi tragedija, a žrtve su uvek oni obični ljudi, a ne političari“, kazao je Klaus češkom radiju.

Klaus: Odbijam stav „zlatna Gruzija, zla Rusija“

Klaus koga već nekoliko dana kritikuju češki mediji što se o sadašnjem sukobu na Kavkazu uopšte ne izjašnjava, iako se njegov glas čuo svaki čas tokom raspada bivše Jugoslavije, kazao je da ga doduše „jezik svrbi da se izjasni“, ali da jednostavno odbija da se „vozi na tom pomodnom talasu - zlatna Gruzija, zla Rusija“.

„U svakom slučaju ja ne vidim situaciju tako kako su zauzele stav moje kolege iz baltičkih zemalja i predsednik Poljske“, rekao je Klaus i dodao da je to „toliko pojednostavljeno viđenje sveta“ da bi zasluživalo opširnu analizu.

Češka vlada, na čelu sa premijerom Mirekom Topolanekom i šefom češke diplomatije, knezom Karelom Švarcenbergom, izrazila je podršku Tbilisiju u sukobu sa Moskvom, a posebno teritorijalnom integritetu Gruzije.

Opoziciona levica deli mišljenje Klausa, a češke socijaldemokrate i nereformisani komunisti odmah su upozorili da sada Zapad žanje plodove svog nametanja priznanja Kosova.

„Zajedno sa desetinama poslanika i građana Češke pozivali smo Češku da ne prizna samostalnost Kosova“, podsetio je predsednik Poslaničkog doma iz Češke socijaldemokratske stranke Miloslav Vlček.

Dovoljno je videti pogled tzv.Gruzijskog predsednika i sve ce vam biti jasno.Mada,ni njegov mentor,crni andjeo smrti ne zaostaje u patologiji.

Oni ne prihvataju oni zahtevaju oni vole rec mora vise nego zivot ali kao i Srbi ovog puta ne izvlace glavu ispod jorgana . Kako kaze jedan moj americki prijatelj obican smrtnik, "Amerika je jedan veliki Holivud,sa previse klovnova."Jutros je Bus izronio krmeljav iz bele kuce i tihim jedva cujnim glasom i tuznom maskom na faci pricao o nesrazmernoj Ruskoj sili koja gazi mali Gruziju, o nepravdi i bla bla bla. Retorika je promenila ton od preglasnih pretnji do ocajanja jer su nemocni pred KGB-ovcem koji im smrzava krv u kostima. Prvi put u svom zivotu sam na strani sile jer je bilo krajnje vreme da se Americka ubilacka masinerija zaustavi. Nisam ni sanjala da je dovoljno da im pravi majstor, u pravo vreme, sa pravog mesta, izvuce samo jedan sraf ,pa da zaskripe i stanu.HA

u pravu si brate srbine

Po onoj staroj "Cvikas kurvo kad te dasa j**e", tako se i americka (holivudska) masinerija ponasa. Oni sve mogu, oni svugde mogu, oni sve moraju da kontrolisu itd. E, nema vise. Dopizdili ste i nama i svima, a bogami i Putinu. Malo su se zajebali Ameri sa ovim covekom. Ovaj ne voli da popije, al voli da se pobije, a to smeta Ameru jer sad ne moze vise da se ponasa kao svetski policajac. Rusija nije Iran ili Somalija. Ona je sila bre.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.