Izvor: Blic, 07.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sadam optužen za egzekucije i deportacije

Sadam optužen za egzekucije i deportacije

Bivši irački diktator Sadam Husein će se na suđenju suočiti sa optužnicom u 12 tačaka: od trovanja gasom hiljada Kurda do egzekucija nad političkim i religioznim liderima.

Detalje optužnice protiv Sadama objavljeni su juče u Specijalnom sudu u Bagdadu. Irački zvaničnici ranije su najavljivali da će optužnica imati čak 500 tačaka, ali je tužilaštvo izabralo da se kocentriše na 12 koje su dobro dokumentovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i za koje se veruje da će Sadam biti osuđen.

Agencija AP juče je objavila detalje optužnice, a očekuje se da će suđenje bivšem iračkom lideru početi u roku od dva meseca.

Među zločinima za koje se on okrivljuje nalazi se egzekucija nad najmanje 50 Iračana 1982. godine; ubistvo i deportacija 8.000 pripadnika uticajnog kurdskog plemena Barzani; egzekucija više uticajnih političkih i religijskih lidera...

A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.