Sa Zemlje poslate poruke vanzemaljcima

Izvor: Blic, 09.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Zemlje poslate poruke vanzemaljcima

Brojne poruke poslate su na planetu koja je od Zemlje udaljena 20 svetlosnih godina u nadi da će one dopreti do inteligentnih vanzemaljskih bića, prenosi BBC.

Oko 500 fotografija, crteža i tekstualnih poruka emitovano je u četvrtak pomoću ogromnog radio-teleskopa u Ukrajini koji se obično koristi za praćenje asteroida. Za ovaj eksperiment izabrana je planeta za koju se smatra da na njoj možda postoji život.

Bilo koji odgovor na poruku, koje su plasirane tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što su prošle na takmičenju koje je organizovao sajt za druženje Bebo, neće stići do Zemlje u narednih 40 godina.

Za takmičenje "Poruka sa Zemlje" pozvano je 12 miliona korisnika sajta Bebo da pošalju poruke koje žele.

Teme su obuhvatale životnu sredinu, politiku i mir u svetu, kao i odnose u porodici, ali i priče o prvom poljupcu. Nakon što su prenesene u binarni format, 500 poruka je odabrano i putovaće 120 biliona milja u svemir nakon što budu poslate putem radio talasa sa radarskog teleskopa RT-70 Nacionalne agencije za svemir Ukrajine u Evpatoriji.

Organizatori se nadaju da će taj paket stići do mete - planete "Gliese 581C" početkom 2029. godine.

Portparol sajta Bebo Mark Čarkin rekao je da "Poruka sa zemlje" prestavlja priliku za digitalne "domoroce" današnjice da se ponovo povežu sa naukom i širim univerzumom na jednostavni, zabavni i dublji način".

Astronom Set Šostak rekao je da poenta nije ta da li će vanzemaljci koji bi eventualno primili poruke razumeli iste.

"Poruka bi bila: Pa, evo nas, mi smo pametni dovoljno da napravimo radio predajnik", rekao je Šostak za BBC.

"Tako da ako tamo ima nekoga i oni pronađu signal, onda je najmanje što će saznati to da u tom smeru postoji planeta sa nekim prilično pametnin stvarima na njoj".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.