Izvor: B92, 14.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB usvojio sankcije Severnoj Koreji

Njujork -- SB UN jednoglasno je večeras usvojio finansijske sankcije i zabranu uvoza oružja S. Koreji kao odgovor na nuklearne probe.

Prema rezoluciji koju su sačinile SAD, državama se dozvoljava da zaustavljaju i proveravaju tovar koji ide iz i ka Severnoj Koreji kako bi se proverilo da li eventualno sadrži oružje za masovno uništenje i supstance od kojih se to oružje pravi.

Od svih država se zahteva da spreče prodaju ili transfer materijala koji bi mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da budu povezani sa programom Pjongjanga za razvoj nekonvencionalnog oružja.

Rezolucijom se zahteva od svih država da zamrznu sva finansijska sredstva koja su povezana s bilo kojom osobom iz vrha severnokorejskih vlasti koje su umešane u razvoj nuklearnog programa ili razvoj balističkih raketa.

Uoči sednice SB na kojoj je doneta rezolucija predsednik SAD-a Džordž Buš pozvao je svetske sile da glasaju za uvodjenje sankcija, jer se, kako je naveo, Pjongjang mora suočiti sa "ozbiljnim posledicama" zbog nuklearnog testa.

"Svojim postupcima režim Severne Koreje je još jednom prekršio svoju reč, uzrokovao medjunarodnu krizu i uskratio svom narodu šansu za bolji život", rekao je Buš.

Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov, međutim, upozorio je da sankcije Severnoj Koreji ne smeju da sadrže pretnju upotrebom sile. Ivanov je rekao da bi rezolucija Saveta bezbednosti trebalo da pošalje drugačiji signal Pjongjangu, da se nuklerana kriza mora rešavati "mirnim, političko-diplomatskim sredstvima". "Naravno, upotreba sile ne dolazi u obzir", rekao je Ivanov.

Američki ambasador u UN Džon Bolton izjavio je da su SAD spremne za sednicu Saveta bezbednosti ali da će se sa glasanjem sačekati dok se ne vide predlozi koje će izneti Moskva i Peking.

"Neko može da kaže bolje pre nego kasnije kada su u pitanju instrukcije koje oni imaju. Te dve države predlažu neke promene rezolucije, ali mislim da to nisu suštinske promene i diskutovaćemo o tome. Tokom dana ćemo diskutovati o problemu Severne Koreje i na kraju ćemo videti šta će biti rezultat diskusije. U svakom slučaju, Amerika je spremna za glasanje o rezoluciji", rekao je Bolton.

Kineski ambasador u UN Veng Guangja rekao je da je tekst rezolucije poboljšan jer se u poslednjem paragrafu pominje ohrabrivanje diplomatskih pregovora. To je, prema rečima kineskog ambasadora, napredak, ali navodi da tekst još mora da se poboljša "Na kraju moramo da imamo presudu čiji tekst će biti odlučan, snažan, pogodan ali istovremeno i konstruktivan", rekao je Guangja.

Novoimenovani generalni sekretar UN-a Ben Ki-Mun izjavio je da je optimista kada je u pitanju rešavanje krize sa Severnom Korejom. Ki-mun je rekao da će se angažovati u pronalaženju rešenja i da je spreman da razgovara sa predstavnicima svih strana kao i liderima zemalja u regionu

"Diplomatija je uvek važna. Kad god imamo neke razlike u stavovima, čak i tokom vojnih konflikata, neophodno je da se vodi otvoren dijalog. To može da se primeni na sve probleme, sve regionalne konflikte uključujući i korejsko pitanje. Uvek sam podržavao princip dvosmernog pristupa, jer dok god zauzima snažnu i odlučnu poziciju moramo da otvorimo prostor za dijalog", objasnio je Ben Ki-Mun.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.