Izvor: B92, 08.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SARS: Najverovatniji uzročnik - koronavirus

Guandžo -- Koronavirus, često odgovoran za obične kijavice, najverovatniji je uzročnik atipične pneumonije ili teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), izjavio je u utorak u južnom kineskom gradu Guandžou predstavnik Svetske zdravstvene organizacije Volfgang Prajzer.

"Na međunarodnom planu mnogobrojna istraživanja ukazuju na koronavirus, ali to još nije provereno. Preostaje još mnogo da se istražuje", izjavio je Prajzer posle boravka u južnoj kineskoj provinciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Guandung, žarištu zaraze. Prajzer je dodao da su u više laboratorija otkriveni i drugi patogeni agensi koji možda deluju uz koronavirus, pošto za sada niko sigurno ne zna uzrok pneumonije. Istraživači SZO i više međunarodnih stručnjaka smatraju da bi jedna vrsta koronavirusa, koja je dosad pogađala samo stoku, mogla da bude uzročnik nove bolesti. Od atipične pneumonije u svetu su dosad umrle 103 osobe, a više od 2.800 je zaraženo tom bolešću koja se prvi put u novembru 2002. pojavila u kineskoj provinciji Guandung.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.