SAM IZABRAO DA GA POGUBE STRELJANJEM

Izvor: Kurir, 18.Jun.2010, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAM IZABRAO DA GA POGUBE STRELJANJEM

SOLT LEJK SITI - U američkoj državi Juti, u zatvoru u predgrađu Solt Lejk Sitija, streljanjem je izvršena smrtna kazna, što je prva takva egzekucija od 1976. godine, javljaju agencije. Smrtna kazna streljanjem je izvršena nad 49-godišnjim Ronijem Lijem Gardnerom (Ronnie Lee Gardner), koji je osuđen zbog više krivičnih dela. Godine 1985. ubio je jednog tužioca pošto je pobegao iz zatvora, gde je bio zbog ubistva koje je počinio 1984. Gardner je sam odabrao streljanje kao način pogubljenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Pogubljenje je izvršio petočlani streljački vod, a osuđenik je bio postavljen na stolicu i glava mu je bila prekrivena.

U pojedinim američkim državama postoji smrtna kazna, ali se ona uglavnom izvršava smrtonosnom injekcijom, što je praksa u Juti od 1984. Streljanje je kao način pogubljena u Juti od daleke 1850. izabralo čak 40 od ukupno pogubljenih 49 osuđenih na najtežu kaznu.

Ovo pogubljenje su kritikovali neki mediji, nazvavši ga "varvarskim" jer se trenutak upucavanja čuje, ali agencije navode da u taj čas u zatvoru nije bilo nikakvog reagovanja, sem što je porodica koja je bila ispred zatvora čula pucanje.

Slučaj Gardner je punio lokalnu štampu jer se osuđenik obraćao svima sa molbama da smrtna kazna bude zamenjena doživotnom robijom, a čak je u sredu bilo najavljeno i njegovo direktno telefonsko uključenje u živi program čuvenog Larija Kinga sa mreže Si-En-En, koji je u poslednjem trenutku zabranila vlast u Juti.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.