SAD zabrinute zbog sirijskih civila

Izvor: VOA, 30.Dec.2015, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD zabrinute zbog sirijskih civila

SAD navode da su izveštaji o ruskim vazdušnim udarima u kojima su stradale stotine sirijskih civila “izuzetno uznemirujući”, i da napadi na najugroženije stanovnike Sirije podrivaju napore da se nadje političko rešenje za konflikt u toj zemlji.

Portparol Stejt Departmenta Mark Toner izjavio je da se radi na pokretanju političkog procesa, uoči mirovnih pregovora planiranih za sledeći mesec, te da sve strane >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << koje imaju svoj ulog u Siriji moraju da rade na merama za izgradnju poverenja.

Grupe za ljudska prava javljaju kako ruski vazdušni napadi pogadjaju civilne mete, što pojačava kritike zapadnih vlada da je ruska kampanja ojačala sirijskog predsednika Bašara al-Asada, umesto da napada ekstremiste Islamske države.

"U proteklih šest meseci do godinu dana, ponekad smo videli da Rusija igra pozitivniju ili konstruktivniju ulogu na političkoj strani rešavanja sirijskog konflikta. Sada bismo voleli da se to fizički manifestuje" - naveo je Toner.

On je dodao da je državni sekretar Džon Keri izneo zabrinutost u pogledu vazdušnih udara u telefonskom razgovoru sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.