Izvor: Deutsche Welle, 07.Avg.2022, 10:40

SAD u Africi: kako pridobiti stare saveznike?

Na svom putovanju po Africi, ministar spoljnih poslova SAD Entoni Blinken hoće da pridobije što više zemalja za politiku svoje zemlje. Izneće i neke predloge u cilju pokretanja mirovnih pregovora u Kongu.

U nedelju počinje druga turneja Entonija Blinkena turneja po Africi otkako je prošle godine stupio na dužnost. Zemlje koje posećuje su pažljivo odabrane: Južnoafrička Republika, Demokratska Republika Kongo i Ruanda, na programu su između 7. I 12. avgusta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle <<
Važan cilj je pri tome da se u vreme geopolitičkih trzavica za SAD pridobiju stari saveznici. To bar tako vidi Danijel Zilke, politički analitičar u Južnoafričkoj Republici. On je Blinkenovu posetu nazvao primerom za vođenje diplomatskog rata koji je u Africi upravo u toku – između Rusije, SAD i Kine. On u intervjuu za DW kaže: „Tri velike sile se bore za naklonost Afrike, kako iz političko-diplomatske perspektive tako i na planu izvoza sirovina".

Ostvariti uticaj u Africi

Uticaj u Africi – to je važno za političare iz celog sveta. Ruski ministar spoljih poslova Sergej Lavrov i francuski predsednik Emanual Makron su pre nekoliko dana posetili više afričkih zemalja, i to ubrzo pošto se iz Afrike vratila i Samanta Pauer, direktora agencije SAD za međunarodni razvoj.

Odluka predsednika SAD Džozefa Bajdena da u te regione pošalje državnog sekretara, jasno pokazuje njegovu zabrinutost da bi u Africi stvari mogle da mu izmaknu kontroli. Sve tri zemlje su saveznici SAD, naglašava Zilke. Ali, Južnoafrička Republika je u martu na glasanju u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o ratu u Ukrajini bila uzdržana – kao i 35 drugih zemalja. Velika većina – 140 zemalja – glasala je za pomenutu rezoluciju.

Kako suzbiti Kinu i Rusiju?

Zilke smatra da će Pretorija sigurno promeniti ton kada tamo stigne Entoni Blinken. Geopolitika se menja a napetosti između SAD, Kine i Rusije su sve veće, i zato je ova poseta prilika da ministar spoljnih poslova ubedi Južnoafričku Republiku da promeni stav – upravo kada se radi o ruskom napadu na Ukrajinu ili kineskom zveckanju oružjem zbog Tajvana.

Sa tim je povezana i nova politička strategija vlade SAD, koju sada treba prezentirati Africi, kaže Aleks Vajns, rukovodilac programa za Afriku u londonskom trustu mozgova Četam haus. „Strategija je koncentrisana na bolje povezivanje nastojanja SAD u Africi, uključujući i pitanje: kako na tom kontinentu mogu biti suzbijene Kina i Rusija“, rekao je Vajns za Dojče vele.

Sve je veća glad

Ministarstvo spoljnih poslova u Vašingtonu je pred Blinkenovo putovanje saopštilo da će u žiži biti goruća pitanja: dijalog o jačoj saradnji na planu zdravlja, krivično gonjenje, trgovina, investicije i energija, ali i sigurnost prehrane.

Jer, u mnogim zemljama je prehrana stanovništva ugrožena: širom sveta se oseća nedostatak žitarica koje je isporučivala Ukrajina. Ujedinjene nacije upozoravaju na najgoru glad u Africi u poslednjih nekoliko decenija. Da bi se na licu mesta upoznala sa tom krizom, ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild trenutno obilazi Ganu, Ugandu i Zelenortska ostrva.

Velika zabrinutost zbog borbi u Istočnom Kongu

Bezbednosna situacija oko Konga će biti jedna od glavnih tema Blinkenove turneje, jer u Kongu preti eskalacija nasilja. „Glavni cilj posete u Kinšasi je da suočavanje sa poslednjim oružanim sukobima u Istočnom Kongu i sa oružanom grupom M23 koja ponovo postaje aktivna", naglašava londonski ekspert Vajns. Vlada u Vašingtonu je zabrinuta zbog širenja nasilja.

Plavi šlemovi u Kongu

Najnovije borbe u Istočnom Kongu su dovele do eskalacije napetosti između vlada u Kinšasi i Kigaliju. Bezbednosna situacija u Istočnom Kongu se 2021. pogoršala. Demokratska Republika Kongo optužuje Ruandu da podržava paravojne snage M23 ju provinciji Nord-Kivu. Krajem jula je na demonstracijama protiv mirovne misije UN MONUSCO u provinciji Goma došlo do nasilja. Najmanje petoro ljudi je poginulo. Plavi šlemovi MONUSCO su optuženi da su pucali na demonstrante i ubili više civila, što je dovelo do novog nasilja.

„Nećemo više Plave šlemove"

„Nećemo više MONUSCO u Kongu, jer naši sunarodnici ginu. I pored njih, ovde ima oružanih grupa, pa i onih iz inostranstva. I onda dođe MONUSCO i počne da nas ubija. Mi tome kažemo: ne!", rekla je novinskoj agenciji AP demonstrantkinja Rebeka Kabuo, članica socijalnog pokreta Luča. Kako javlja AP, vlada u Kinšasi zbog protesta razmišlja i o otkazivanju gostoprimstva mirovnim snagama UN.

Pošto se među vojnicima MONUSCO nalaze i vojnici SAD, i to bi mogla biti tema za vreme Blinkonove posete Kinšasi. On se, kako je rečeno u njegovom ministarstvu, tamo neće sresti samo sa političarima, već i sa predstavnicima civilnog društva. A namera mu je da otvori put održavanju miroljubivih i fer predsedničkih izbora u DR Kongu sledeće godine. No, s obzirom na rasplamsavanje nasilja u toj zemlji, biće teško postići taj cilj.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.