SAD traže strpljenje za rat u Avganistanu

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jun.2011, 03:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD traže strpljenje za rat u Avganistanu

Američki ministar odbrane Robert Gejts zatražio je u Kabulu strpljenje za rat u Avganistanu i naveo da se vojno prisustvo SAD u toj zemlji ovog leta samo za malo može smanjiti zbog nestabilne situacije.

U svojoj poslednjoj poseti Avganistanu kao šef Pentagona, Gejts je nažnačio da bi do kraja godine moglo doći do prokreta ka kraju rata protiv ekstremista u toj zemlji.

On je ukazao da će mnogo zavisiti od toga da li će smrt vođe Al Kaide Osame bin Ladena, kojeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su prošlog meseca ubili američki komandosi u Pakistanu, omogućiti mirovne pregovore s talibanima.

"Verujem da ćemo, ako možemo zadrzati teritorije koje su zarobljene talibanima.., možda povećati bezbednost, da ćemo biti u poziciji da do kraja ove godine imamo uspešno otvaranje ka pomirenju s talibanima", rekao je Gejts.

On je dodao da bi promene pre nego što se to desi bili prenagljene.

Gejts je u Kabulu govorio na konferenciji za novinare s avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem koji je izrazio nezadovoljstvo zbog stradanja civila u vazdušnim napadima.

Karzai je takođe kritikovao noćne operacije međunarodnih snaga i pritvaranje nevinih ljudi.

Gejts, koji se s čela američkog ministarstva odbrane povlači 30. juna, razgovarao je i s komandantom snaga SAD i NATO generalom Dejvid Petreusom i američkim ambasadorom Karlom Ajkenberijem.

Odluka o smanjenju američkih trupa u Avganistanu, u kojem rat traje skoro 10 godina, očekuje se u sledećih nekoliko nedelja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

SAD traže strpljenje za rat u Avganistanu

Izvor: TvojPortal.com, 05.Jun.2011

Kabul - Izvor : Vestionline Američki ministar odbrane Robert Gejts zatražio je u Kabulu strpljenje za rat u Avganistanu i naveo da se vojno prisustvo SAD u toj zemlji ovog leta samo za malo može smanjiti zbog nestabilne situacije.. . . U svojoj poslednjoj poseti Avganistanu kao šef Pentagona,...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.