Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD računaju na evropsku pomoć Kosovu

Amerika je odigrala glavnu ulogu u kosovskoj nezavisnosti i odgovorna je za budućnost Kosova, ali se očekuje pomoć i priznanje iz zemalja Evropske unije, stav je američke administracije koji je na nedavnom saslušanju u Komitetu za spoljnu politiku američkog Senata izneo Danijel Frid, pomoćnik državnog sekretara za odnose sa evropskim i evroazijskim državama.

Frid je govorio na sednici „Kosovo: balkanski momenat istine” odgovarajući na pitanja članova spoljnopolitičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << komiteta. Demokratska senatorka iz Kalifornije Barbara Bokser izjasnila se kao zagovornik nezavisnog Kosova, ali je istovremeno primetila da je Prištinu dosad priznalo „oko dvadeset država”. Senatorku je zanimalo koliko je važno da novu državu prihvati što veći broj zemalja, s obzirom na to da je teritorija odvojena bez odluke Saveta bezbednosti UN.

– Dve trećine zemalja EU već je priznalo Kosovo, uključujući najveće među njima. Mislim da su se neevropske zemlje nadale da će Evropa predvoditi priznavanje, kako i treba da bude. Mislim da će druga priznanja uslediti – rekao je Danijel Frid.

On je kazao da se ne računa koliko je zemalja priznalo Kosovo, već koje su to zemlje. Američka diplomatija je aktivna, kaže Frid, i teži da poveća broj država koje podržavaju Prištinu. Frid je, međutim, istakao da je važno da to pre svega budu evropske države.

Frid je objasnio da je evropska podrška ključ problema zato što će EU i njene članice finansirati 50 odsto od dve milijarde planirane pomoći za Kosovo. Druga polovina stiže iz ostatka sveta, SAD i Svetske banke pre svega, i trebalo bi da zadovolji kosovske potrebe u naredne tri do četiri godine.

Frid je istakao da se većina Srba protivi ovakvim planovima na Kosovu, ali će implementacija Ahtisarijevog plana zaštititi prava srpske kosmetske manjine. Stabilizacija regiona je tema u koju se uključio republikanski senator Džordž Vojnovič predlažući da se cela jugoistočna Evropa integriše pod „kišobran” NATO i EU.

– Strogo verujem da ćemo ujedinjenjem svih zemalja bivše Jugoslavije pod isti ekonomski i sigurnosni okvir moći da donesemo trajan mir i stabilnost u taj deo sveta – rekao je republikanski senator iz Ohaja.

Prema njegovim rečima, Kosovo će, ako se njime ne upravlja kako treba, izazvati nasilje i nestabilnost na Balkanu. Džordž Vojnovič je dodao da bi odlazak Srba sa Kosova bila tragedija i da ih treba ohrabriti da ostanu.

– Ali ako hoćemo da vidimo neki progres na Kosovu i ostatku regiona, sada moramo da osiguramo poverenje populacije kosovskih Srba i ostalih manjina. Sada je pravo vreme i biće izgubljeno ako ga kosovska vlada ne ugrabi, uz jako i konstantno urgiranje SAD i EU – rekao je on.

Zanimljivo je da su pojedini članovi komiteta izrazili skepsu u moć Evrope da izađe na kraj sa kosovskim problemom. Oni su više puta istakli da SAD moraju da utiču na Evropu da se ozbiljno pozabavi Kosovom, na šta je Frid rekao da Evropljani ipak razumeju da će uspeh Kosova biti uspeh Evrope. Ako je Kosovo generator problema, Evropa je ta koja će najviše patiti, kazao je Frid.

Džordž Vojnovič je rekao da je Evropljanima od samog starta trebalo prepustiti glavnu reč na Kosovu, ali kad već nije tako, sada treba insistirati kod njih da ispune obaveze iz Ahtisarijevog plana.

Pomoćnik državnog sekretara Danijel Frid ponovio je da SAD krive srpsku vladu za paljenje američke ambasade u Beogradu. Posle njegovih reči da su pojedini srpski lideri podsticali na nasilje „stvarajući atmosferu” neprijateljstva, senatorka Bokser ga je upitala šta to znači. Da li su građani Srbije podeljeni oko ulaska Srbije u Evropu i kako američka administracija tumači razilaženje srpskog predsednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice? Frid je odgovorio da ne zna kuda sve to vodi, ali da ne isključuje mogućnost da Srbija klizi u samoizolaciju. On je, međutim, skrenuo pažnju na to da je srpski ulazak u EU američki interes i da će SAD u tome pomoći, naravno ako Srbija i dalje sebe bude videla u Evropi.

J. S.

---------------------------------------------------------------

Frid hvali Prištinu, kritikuje Beograd

Priština– Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid izjavio je juče u Prištini da ne veruje u mogućnost podele Kosova, jer više od polovine Srba živi ispod reke Ibar i poručio kosovskom stanovništvu da odbaci nacionalizam i mržnju. „Nezavisnost Kosova je činjenica. Neka ponašanja Srbije u proteklom periodu su bila zabrinjavajuća, ali su kosovski lideri na to odgovorili zrelošću”, ocenio je Frid, govoreći o napadima na ambasade u Beogradu 21. februara i paljenju graničnih prelaza Jarinje i Brnjak na Kosovu.

Tanjug

[objavljeno: 08/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.