SAD prizemljile kompletnu flotu aviona F-35

Izvor: RTS, 11.Okt.2018, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD prizemljile kompletnu flotu aviona F-35

Pentagon je saopštio da će prizemljiti kompletnu flotu borbenih aviona F-35, nakon što su inspektori koji su istraživali pad jednog od aviona F-35B posumnjali da postoji problem u vezi sa gorivom kod svih letelica tog tipa.
Službe SAD i međunarodni partneri su privremeno suspendovali sve operacije u kojima se koriste aviona F-35, saopštio je Pentagon.

"Ako su cevi za gorivo ubačene, taj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deo će biti zamenjen. Ako su dobre cevi postavljene, ta letelica će biti vraćena u aktivan status. Očekuje se da će provere biti završene u narednih 24 do 48 časova", navodi se u saopštenju.
Samo dan nakon što je objavljena vest da je verzija tog aviona koju su koristili marinci imala prvo borbeno dejstvo po talibanskim metama u Avganistanu, jedna letelica F-35B se srušila u Južnoj Karolini.
Program aviona F-35 je najveći i najskuplji program naoružanja ove vrste na svetu. Projektovano je da bi američka kompanija "Lokid Martin" mogla da proda više od 3.000 ovih letelica.
"Lokid Martin" pravi ove avione u tri varijante, pri čemu oznaka A znači da ima konvencionalno poletanje, oznaka B je za skraćeno poletanje i vertikalno sletanje, a C za katapultiranje sa nosača aviona.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.