Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jan.2019, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD povlače deo diplomata iz Venecuele

Američki Stejt department je naložio određenom broju diplomata i osoblju Ambasade SAD u Venecueli da napuste tu zemlju iz bezbednosnih razloga.

Stejt department je naveo da će Ambasada SAD u Karakasu ostati otvorena. Vašington je u sredu priznao samoproglašenog predsednika Venecuele Huana Gvaida, posle čega je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro objavio prekid diplomatskih odnosa sa SAD i američkim diplomatskim predstavnicima dao rok od 72 sata da napuste Venecuelu. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je juče da Maduro nema ovlašćenje da prekine diplomatske odnose sa SAD jer ga Vašington više ne priznaje za legitimnog lidera Venecuele.

Gvaido nudi amnestiju Maduru ako pomogne da se Venecuela vrati demokratiji

Lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido koji se proglasio za privremenog predsednika te zemlje izjavio je da će razmotriti davanje amnestije socijalističkom predsedniku Nikolasu Maduru i njegovim saveznicima ako pomognu povratak u ustavni poredak.

U prvom obraćanju pošto se u sredu proglasio za predsednika, Gvaido je rekao da amnestija čeka svakoga ko je spreman da pomogne povratku Venecuele u ustavni poredak. SAD, Kanada i brojne latinoameričke zemlje podržale su Gvaida, ali Maduro ne pokazuje da je spreman da se odrekne vlasti i navodi da je demokratski izabran za predsednika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.