SAD planiraju da prime 110.000 izbeglica iduće godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Sep.2016, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD planiraju da prime 110.000 izbeglica iduće godine

SAD će nastojati da prime 110.000 izbeglica iz celog sveta iduće godine, rekao je danas visoki zvaničnik administracije predsednika Baraka Obame, što bi značilo povećanje od 30 odsto u odnosu na 85.000 koliko je dozvoljeno ove fiskalne godine.

Povećanje kvote za prijem izbeglica odražava sve veću brigu oko izbegličke krize proizašle iz građanskog rata u Siriji i sukoba u Iraku i Avganistanu. To je ipak daleko ispod nivoa koji bi po oceni grupa aktivista bio potreban >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za rešavanje izbegličke krize bez presedana, kada je oko milion ljudi ušlo samo u Evropu prošle godine.

Državni sekretar SAD Džon Keri je prethodno nagovestio da bi cilj SAD za prihvat izbeglica mogao da poraste na 100.000 naredne godine, kao i da je to najniža moguća cifra a ne gornji limit.

On je juče govorio članovima Kongresa o revidiranoj cifri. Cilj o prihvatu 110.000 izbeglica odnosi se na period od 12 meseci koji počinje idućeg meseca. U 12 meseci koji se završavaju 30. septembra američka kvota za izbeglice bila je 85.000, a tri godine pre toga cilj je bio 70.000 godišnje.

Bela kuća se trudila da naglasi da je izbeglički program siguran i da ne predstavlja veliku pretnju za nacionalnu bezbednost. Zabrinutost oko toga porasla je prošle godine posle terorističkih napada u evropskim gradovima, uključujući neke povezane sa ljudima koji su proveli vreme u Siriji.

Zvaničnici su rekli da će potencijalne izbeglice nastaviti da budu podvrgnute rigoroznom procesu provere, koji obično traje više od godinu dana i uključuje intervjue i pregled biografskih i biometrijskih podataka.

Ova objava data je dve nedelje pošto je SAD objavila da je ispunjen cilj predsednika Baraka Obame o prijemu 10.000 sirijskih izbeglica uprkos sumnje da će se on postići.

Guverneri iz Republikanske stranke suprotstavili su se tome i pokušali da ne dozvole sirijskim izbeglicama ulazak u njihove savezne države, ali vlada je insistirala na tome da pojedine američke države ne mogu legalno da zabrane dolazak izbeglicama koji su ispunili sve kriterijume.

SAD pokušavaju da podstaknu i druge zemlje da prime veći broj izbeglice i time olakšaju izbegličku krizu. U okviru tog napora Obama planira da bude domaćin samita o pitanjima izbeglica sa svetskim liderima iduće nedelje tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD planiraju da prime 110.000 izbeglica iduće godine

Izvor: Blic, 15.Sep.2016, 00:49

SAD će nastojati da prime 110.000 izbeglica iz celog sveta iduće godine, rekao je visoki zvaničnik administracije predsednika Baraka Obame, što bi značilo povećanje od 30 odsto u odnosu na 85.000 koliko je dozvoljeno ove fiskalne godine...Povećanje kvote za prijem izbeglica odražava sve veću...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.