Izvor: Vostok.rs, 31.Dec.2011, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD će platiti "Boingu" za usavršavanje sistema PRO

31.12.2011. -

Velika američka kompanija za izgradnju aviona "Boing" dobitnica je ugovora o usavršavanju sistema protivraketne odbrane SAD. U petak su zvanični predstavnici ministarstva odbrane SAD saopštili da je predviđeno trajanje ugovora 7 godina, u ovom periodu kompaniji će biti isplaćeno 3,48 milijarde dolara.

"Smatramo da je vlada održala fer i otvoren tender i učinila dobar izbor za budući program /PRO/", komentarisao je ovu vest potpredsednik "Boinga" Norm >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Tju.

"Boing" i njegov partner "Nortrop Gruman" moraju da izrade, ispitaju i proizvode komponente za sistem PRO, koji će dopuniti američki protivrakeni štit koji je namenjen uništavanju raketa koje prelaze velika rastojanja. Za dobijanje ugovora je takođe konkurisala kompanija "Lokhid Martin", koja je ujedinila napore sa "Retejonom".

"Boing" je odavno partner Pentagona u sferi izrade sistema za protivvazdušnu odbranu. Od januara 2001. godine kompanija je zvanično postala glavni izvođač u okviru programa, isplaćeno joj je oko 18 milijardi dolara. O tome svedoče zvanični podaci koje je širio "Boing", javlja ITAR-TASS.

Sistemom PRO za kopneno baziranje koji koristi Pentagon predviđeno je korišćenje radara i kompleksa drugih detektora lansiranih raketa, kao i mreže komunikacija od staklenih vlakana čija ukupna dužina je više od 35 hiljada km. Ovaj poslednji spaja raketni sistem sa postrojenjima za lansiranje raketa presretača na Aljasci i u Kaliforniji. Ove rakete mogu uništiti protivnikove balističke rakete u najvišoj tački trajektorije, to jest u kosmosu.

Prema izjavama SAD ovaj protivraketni štit je namenjen zaštiti od pretnje koju predstavljaju Iran i Severna Koreja. U američkom ministarstvu odbrane kažu da je sistem PRO jedini sistem u arsenalu SAD koji može uništavati balističke rakete koje prelaze velika rastojanja i koje nose hemijsko, biološko ili nuklearno oružje.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"Boingu" milijarde dolara za raketni štit

Izvor: Blic, 31.Dec.2011

Američka kompanija "Boing" pobedila je konkurente iz "Lokhid Martina" na tenderu za sedmogodišnji ugovor sa Pentagonom za razvoj, testiranje i proizvodnju raketnih odbrambenih sistema. Ugovor sa Ministarstvom odbrane SAD vredan je 3,48 milijardi dolara i njime je "Boing" učvrstio svoj primat u sektoru...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.