SAD: Nemci, shvatite, moramo da vas špijuniramo!

Izvor: Mondo, 11.Mar.2015, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Nemci, shvatite, moramo da vas špijuniramo!

Dogovor koji bi sprečio međusobno špijuniranje između Nemacke i SAD nikad neće biti moguć, kaže bivši direktroz zloglasnih američkih obaveštajnih agencija.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Bivši direktor američkih agencija NSA i CIA, general Majkl Hajden
, rekao je da samo članovi alijanse za prismotru "Fajv ajs" imaju privilegovan status prisnih prijatelja Amerike.

Ostale nacije su primorane da ostanu izvan kluba, koji čine Australija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Novi Zeland, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, rekao je on, prenosi Raša tudej.

Probavjte vi da špijunirate Obamu

Tajna služba SAD ne dovodi u pitanje da bi mnoge strane obaveštajne agencije rado prisluškivale telefon predsednika Baraka Obame i čitale njegove mejlove, samo kada bi dobile šansu za tako nešto.

Dok je učestvovao na panelu Nove američke fondacije, general Hajden je priznao da dogovor koji bi sprečio međusobno špijuniranje između Nemačke i SAD nikad neće biti moguć, piše britanski "Gardijan".

"To je dogovor između pet nacija u cilju stvaranja većeg stepena poverenja i transparentnosti, ali i otkrivanja slabosti", rekao je Hajden aludirajući na alijansu "Fajv ajs" (Petoro očiju).

"Pet je pet. Možete da putujete koliko god puta hoćete u Vašington, ali mi nemamo način da pretvorimo pet u šest", istakao je general Hajden koji je bio na čelu NSA od 1999. do 2005. godine i upravljao agencijom CIA od 2006. do 2009. godine.

On je dodao i da nema potrebe da se Nemci vređaju zato što NSA prisluškuje telefon kancelarke Angele Merkel, zato što je to standard u savremenom svetu, prenosi Raša tudej.

"Mi nismo kidali našu odeću, niti smo plakali zbog gubitaka, mi smo znali kako stoje stvari, znali smo da je to način na koji se odrasli igraju u svetu špijunaže", rekao je Hajden, aludirajući na to da je nemačka Bezbednosna služba trebala bolje da zaštiti telefon kancelarke Merkel.

Činjenica da je nemačko-američko međusobno poverenje potkopano otkrićima bivšeg radnika NSA Edvarda Snoudena pokazuje nedovoljan napor SAD da spreče takvo curenje informacija.

"Ne treba da nas bude sramota zbog onoga što smo mogli ili nismo mogli da uradimo, ali treba da nas bude sramota zbog naše nesposobnosti da držimo u tajnosti ono što smo jesmo ili nismo uradili", rekao je Hajden i dodao da je amerika gurnula dobrog prijatelja u lošu poziciju zbog neuspeha operativne bezbednosti.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

SAD: Moramo da špijuniramo Nemce!

Izvor: Press, 11.Mar.2015

Dogovor koji bi sprečio međusobno špijuniranje između Nemacke i SAD nikad neće biti moguć, kaže bivši direktroz zloglasnih američkih obaveštajnih agencija. . Bivši direktor američkih agencija NSA i CIA, general Majkl...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.