Izvor: B92, 01.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD-EU i o klimatskim promenama

Vašington -- Na samitu SAD-EU, uz aktuelne svetske političke probleme, razgovarano i o klimatskim promenama.

I zvaničnici SAD i zvaničnici Evropske unije saglasili su se da su te promene ozbiljna pretnja i da se sve velike industrijske zemlje hitno moraju uključiti u rešeavanje problema.

Razgovori o mogućim katastrofalnim posledicama zbog sve bržih promena klime sveli su se na pokušaj da se SAD, kao jedan od najvećih svetskih zagađivača, ubede da pristupe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Protokolu iz Kjota.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kaže da je postignuta saglasnost o nužnosti utvrđivanja dozvoljene emisije gasova staklene bašte i o mogućim mehanizmima za smanjenje tih emisija. "Dogovoreno je da SAD i EU naprave posebnu grupu koja će se baviti tim problemom", kaže Barozo.

S druge strane, predsednik SAD Džordž Buš još jednom je ponovio da ta zemlja ne želi da potpiše ni Protokol iz Kjota niti neki drugi sličan. On je dodao da su SAD ipak svesne posledica.

"Dobra vest je da smo prepoznali problem i tehnologiju koja će ga rešiti. Svesni smo da moramo da sarađujemo sa razvijenim zemljama, posebno s Kinom i Indijom", kaže on.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel rekla je da su ti razgovori dobar uvod u predstojeći samit G8, koji će se održati u Nemačkoj u junu, a na kom će biti razmotrena moguća rešenja za usporavanje klimatskih promena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.