Sa cediljkom za makarone u vozačkoj

Izvor: B92, 13.Jul.2011, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa cediljkom za makarone u vozačkoj

Austrijske vlasti prihvatile su cediljku za makarone kao versko obeležje na glavi, na fotografiji za vozačku dozvolu.

Preduzetnik ateista Niko Alm pre tri godine podneo je zahtev koji je policija tek sada odobrila.

Pošto se iz verskih razloga na fotografijama za zvanična dokumenta prihvataju verska obeležja na glavi, Alm je svoju sliku sa cediljkom za makarone na glavi opravdao pripadnosti "pastafarianizmu”, prenosi austrijska novinska agencija APA.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Alm je 2008. podneo zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole u obliku kreditne kartice. Ideju za nesvakidašnje obeležje na glavi dobio je kada je uzeo jedan letak ranijeg ministra saobraćaja Huberta Gorbaha, u kojem stoji da niko ne sme sa kapom da se slika za zvanična dokumenta, izuzev ako se radi o verskom obeležju.

Alm se tada slikao sa cedilom na glavi, i tvrdio da je pristalica navodne vere "Pastafari”, i tu sliku je lično predao na šalteru, i to noseći cedilo za makarone na glavi.

Službenik, koji je primio zahtev za izdavanje vozačke dozvole, ništa nije rekao, već ga je, posle nekoliko dana, telefonom kontaktiran da njegova slika neće biti prihvaćena.

Preduzimač je potom zatražio pisanu odluku, a umesto toga je dobio poziv za pregled kod lekara, koji je trebalo da utvrdi da li je "psihički sposoban da vozi automobil”.

Nakon što je lekar utvrdio da mu mentalno ništa ne fali, Alm se tri godine dopisivao sa vlastima i na kraju uspeo da ih natera da mu izdaju vozačku dozvolu sa slikom na kojoj nosi cediljku na glavi.

Ovom akcijom u vezi sa vozačkom dozvolom Alm nije zadovoljan, već namerava da podnese zahtev za priznavanje "Pastafarianizma” u Austriji kao verske grupe.

"Pastafarianizam” je 2005. osnovao američki fizičar Bobi Henderson, a pristalice ovog pokreta veruju u "letećeg špageti monstruma”.

Fotografija - SXC
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sa cedilom za makarone na glavi u vozačkoj dozvoli

Izvor: Autoportal.rs, 14.Jul.2011, 09:28

Austrijske vlasti prihvatile su cedilo za makarone kao versko obeležje na glavi, na fotografiji za vozačku dozvolu.

Nastavak na Autoportal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.