Ruždi: Nema hrabrosti za kritiku islama

Izvor: Mondo, 17.Sep.2012, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruždi: Nema hrabrosti za kritiku islama

Pisac "Satanskih stihova" smatra da to delo ne bi moglo da bude objavljeno danas zbog atmosfere "straha i razdražljivosti".

Pisac Salman Ruždi smatra da roman "Satanski stihovi", koji je objavio 1988. godine, danas ne bi mogao da bude objavljen zbog atmosfere "straha i razdražljivosti", rekavši da je zabrana njegove knjige u mnogim zemljama i pretnje smrću koje mu se upućuju stvorile "dugoročni zastrašujući efekat".

"Danas bi teško bilo objaviti knjigu koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kritikuje islam", rekao je on u intervjuu Bi-Bi-Siju (BBC), dodavši da je jedini način da se taj problem reši da pisci i izdavači "budu hrabriji".

"Jedini način da živite u slobodnom društvu jeste da osećate da imate pravo da kažete šta mislite i da uradite ono što bi trebalo", poručio je on.

Mnogi muslimani smatraju Ruždijev kontroverzni roman "Satanski stihovi" svetogrđem, a ta knjiga je u Indiji još uvek zabranjena.

Ovaj svetski poznati pisac kaže da se i drugi pisci i dalje nalaze na nišanu takvih napada u muslimanskim zemljama, uključujući Tursku, Egipat, Alžir i Iran.

"Ako se osvrnete na način na koji verski ekstremisti napadaju slobodno izražavanje, uočićete da se autori uvek optužuju za iste stvari - za svetogrđe, jeres, uvredu - pojmove iz srednjevekovnog vokabulara", ističe Ruždi.

Upozorivši da su pisci u teškoj poziciji zbog toga što su okruženi atmosferom straha i razdražljivoti, on je podsetio da je prošle nedelje britanski Kanal 4, pošto su mu upućene pretnje, otkazao emitovanje dokumentarca pod nazivom "Islam, neispričana priča".

Ruždi (65) se punih 10 godina krio pošto je iranski ajatolah Homeini protiv njega izrekao fatvu (smrtnu kaznu) nakon objavljivanja spornog romana, a iranska fondacija Hordad, kako je juče preneo AFP, povećala je nagradu za piščevo smaknuće za 500.000 dolara pa ona sada iznosi 3,3 miliona dolara.

Fondacija tvrdi da anti-islamski film koji je razgnevio muslimane širom sveta ne bi nikada bio snimljen da je britanski pisac ranije ubijen zbog bogohuljenja, a u saopštenju se upozorava da ukoliko Ruždi ne bude ubijen, film koji vređa proroka Muhameda neće biti "poslednji prezrivi pokušaj" te vrste.

Film "Nevinost muslimana", u režiji Amerikanca izraelskog porekla, koji opisuje život proroka Muhameda na podrugljiv način, povezujući ga sa seksualnim devijacijama, izazvao je bes muslimana.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.