Ruski razarač uplovio u Havanski zaliv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski razarač uplovio u Havanski zaliv

HAVANA - Ruski ratni brod "Admiral Čabanenko" uplovio je danas u Havanski zaliv, prvi put nakon raspada SSSR-a 1991. godine.

Portparol ruske mornarice Igor Digalo izjavio je da poseta kubanskoj prestonici predstavlja glavni praktični korak u jačanju i razvoju veza između mornarica dve zemlje, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

Razarač "Čabanenko", koji će se na Kubi zadržati do utorka, prethodno je učestvovao u zajedničkim rusko-venecuelanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vojnim vežbama, a posetio je i bivšu saveznicu SSSR-a Nikaragvu.

Poseta ruskog ratnog broda Kubi dolazi u trenutku kada dve zemlje obnavljaju diplomatske i ekonomske veze, a prisustvo Rusije u zapadnoj hemisferi jača.

Pojedini analitičari procenjuju da Rusija šalje poruku da je nezadovoljna američkim planovima izgradnje antiraketnog štita u istočnoj Evropi, kao i podrškom koju je Vašington pružio Gruziji tokom kratkotrajnog sukoba koji je ta zemlja imala sa Rusijom

u avgustu, naveo je Rojters.

Rusija i Kuba su održavale bliske veze u prošlosti, ali je njihovo savezništvo naglo prekinuto raspadom Sovjetskog Saveza.

Tokom "hladnog rata" Sovjeti su imali značajno vojno prisustvo na Kubi, a sovjetski ratni brodovi su bili uobičajen prizor u Havanskom zalivu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ruski razarac "Čabanenko" stigao na Kubu

Izvor: Kurir, 19.Dec.2008

HAVANA, 19. decembra (Tanjug) - Ruski ratni brod "Admiral Čabanenko" uplovio je danas u Havanski zaliv, prvi put nakon raspada ŠSR-a 1991. godine. Portparol ruske mornarice Igor Digalo izjavio je da poseta kubanskoj prestonici predstavlja glavni praktični korak u jačanju i razvoju veza između mornarica...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.