Ruski padobranci praznuju - spasavaj se ko može

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2012, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski padobranci praznuju - spasavaj se ko može

05.08.2012. - Na dan praznika dozvoljeno je masovno kupanje u fontanama, ispijanje alkoholnih pića na javnim mestima i nasrtljivo ponašanje prema policiji i antiterorističkim jedinicama

U Rusiji je 2. avgusta obeležen Dan desantnih padobranskih jedinica. Veterani padobranskih brigada burno su proslavili svoj praznik u mnogim ruskim gradovima. Tradicionalni praznik „žestokih momaka“ iz godine u godinu poprima i nova obeležja.

U mnogim zemljama sveta svake godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se održavaju popularne masovne manifestacije. U Nemačkoj je to čuveni Oktobarfest, u Španiji ulična jurnjava sa bikovima, bitke pomorandžama u Italiji i karneval u Brazilu. U Rusiji ne postoje takvi masovni praznici, ali zato postoji profesionalni praznik koji je svima dobro poznat. To je Dan desantnih padobranskih jedinica koji bivša „leteća pešadija“ sa zanosom proslavlja 2. avgusta u centralnim parkovima i na trgovima ruskih gradova.

Rano ujutru toga dana praznik veteranima padobranskih brigada čestitao je Vladimir Putin: „Ruske desantne padobranske jedinice imaju slavnu prošlost i bogatu tradiciju, a služenje u ‘letećoj pešadiji’ oduvek je predstavljalo najveću čast i odgovornost“, rečeno je u obraćanju predsednika. „Vi, pripadnici padobranskih jedinica, oduvek ste bili poznati po nesalomivom karakteru, jednodušnosti i požrtvovanosti. 

“Saslušavši Putinove čestitke, veterani su krenuli u „pohod“ kroz grad, da se nađu sa „generacijom“ i da usput malo zaplaše obične građane koji su se svojski trudili da zaobilaze grupe snažnih i stasitih slavljenika u svetloplavim beretkama.

U obavezan program Dana desantnih padobranskih jedinica ulazi demonstracija borilačkih zahvata, čuveno razbijanje cigala rukama i glavom, obaranje ruku, kao i praznična šetnja sa sivo-zelenim zastavama i uz parole „Niko kao mi“ i „Slava padobrancima“. Ponekad tu povorku prati prava vojna tehnika, ansambli sastavljeni od samih padobranaca, poljska kuhinja sa kašom od konzervisanog mesa i kompotom, kao i puštanje balona. Ovim surovim momcima u prugastim mornarskim majcama mnogo toga je dozvoljeno na Dan padobranaca: besplatna vožnja u gradskom prevozu, masovno kupanje u fontanama, ispijanje alkoholnih pića na javnim mestima i nasrtljivo ponašanje prema policiji i antiterorističkim jedinicama. Centralni park kulture i odmora „Gorki“ je specijalno za ovogodišnji praznik nabavio 25 tona lubenica i juče ih besplatno delio padobrancima da bi se izbegli konflikti sa došljacima sa Kavkaza i iz Azije, koji inače u Moskvi prodaju ovo sočno južno voće.

Treba reći da praznik svake godine postaje sve mirniji, trezveniji, i sve češće se proslavlja porodično. Kako tvrdi direktorka parka Olga Zaharova, još prošle godine su Dan desantnih padobranskih jedinica slavili samo muškarci, ali danas je drugačija tendencija: mnogi slavljenici dolaze sa porodicom, od deset padobranaca samo se jedan napije, a sami bivši pripadnici elitnih jedinica uglavnom su dobro raspoloženi. „To nas raduje“, zaključila je direktorka.

Time se, verovatno, objašnjava činjenica da su se svečanosti, u kojima je učestvovalo oko 60 hiljada veterana desantnih padobranskih jedinica po celoj Rusiji, završile manje-više mirno, ne računajući veterana iz Novosibirska koji je skočio u praznu fontanu i povredio vrat, i nekoliko automobila u jugozapadnom delu Moskve, koje su trojica pijanih padobranaca zakačila blindiranim vozilom „Tigar“.

Pogledajte više fotografija

Vjačeslav Čarski,

Original publikacije 

Izvor: Ruska reč, foto: nl.media.rbth.ru    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.