Ruski nebeski aligatori praše po ISIS-u (VIDEO)

Izvor: Mondo, 04.Apr.2016, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski "nebeski aligatori" praše po ISIS-u (VIDEO)

Na Youtubu se pojavio i prvi snimak ruskih jurišnih helikoptera u borbi protiv ISIS-a u Siriji. Ovi helikopteri na bojištu prve probleme džihadistima već godinu dana ali nije bilo njihovih snimaka.

Foto: Wikipedia/Vlsergey

Ruski helikopteri "Ka-52 aligator" prvi put su snimljeni u akciji, javlja televizija Rusija 24, a prenosi Sputnjik.

"Snimak je zabeležen u blizini grada El Karjatejna, koji je u nedelju oslobođen od terorista. Na snimku se vide >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ’aligatori‘ koji uništavaju ciljeve nenavođenim reaktivnim granatama", navodi se u televizijskom prilogu.

Prvi put su "Ka-52" su primećeni još prošle godine, iako nije bilo zvaničnih podataka o njihovom slanju tamo.



Izvor: Youtube

Helikopter "Ka-52 aligator“ (NATO - Hokum B) je modifikacija udarnog helikoptera "Ka-50 crna ajkula" (NATO - Hokum A), i služi za otkrivanje i raspoznavanje različitih objekata, pokretnih i nepokretnih ciljeva, uništavanje oklopne tehnike, helikoptera i niskoletećih aviona male brzine.

Letelica ima jedna "2A42" automatski pokretni top od 30 mm sa 460 rasprskavajućih, zapaljivih ili protivoklopnih projektila. Kontrolni sistem deli obaveštajne informacije, tako da top gađa i prema osmatranju druge letelice u formaciji, ili osmatrača sa zemlje.

Veći projektili nose se pod krilcima, ukupne težine do dve tone. Protivoklopno naoružanje čini dvanaest laserski navođenih projektila "Vikhr" (Vortex), maksimalnog dometa 8 km.

Tu su i nosači nekoliko raketa "S-13" i "S-8".

Prvih 12 helikoptera "Ka-52" u službi je od 2011, a vojska ih ima više od 60, a predviđeno je da ta brojka naraste do više od 140.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.