Izvor: B92, 09.Okt.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija se povukla iz Južne Osetije

Moskva -- Rusija je, u skladu sa planom Medvedev-Sarkozi, povukla mirovne snage iz tampon zona oko Južne Osetije i Abhazije.

Time je kontrola bezbednosti na tim teritorijama od danas u potpunosti prešla na posmatrače EU, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo je navelo da računa da će se posmatračima EU pridružiti i posmatrači UN i OEBS-a.

Izuzetno je važno da posle povlačenja ruskih mirovnih snaga u tom regionu ne nastane "vakuum bezbednosti", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je glavni zadatak posmatrača da ne dozvole Gruziji ponovnu upotrebu sile.

U saopštenju se navodi da Rusija polazi od toga da će Evropska unija, preuzimajući uloge garanta da Gruzija neće primeniti silu, preduzeti neophodne mere za efikasnu realizaciju svih zadataka u vezi sa tim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.