Rusija razvija novi kosmički skafander

Izvor: Vostok.rs, 23.Nov.2018, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija razvija novi kosmički skafander

Razvoj sledeće generacije ruskih skafandera za izlazak u otvoreni kosmos mogao bi da počne 2019. godine. Tada će se krenuti sa finansiranjem još jednog programa Međunarodne kosmičke stanice, izjavio je generalni direktor Naučno-proizvodnog preduzeća „Zvezda“ Sergej Pozdnjakov. Kako je rekao Pozdnjakov, još nije formulisan tehnički zadatak, iako su na tu temu već pokrenuti razgovori sa korporacijom „Energija“ i sa svemirskom agencijom „Roskosmos“. 
Prema njegovim rečima, jedino što je za sada poznato jeste da su uslišeni zahtevi kosmonauta, te će novi skafanderi biti ergonomičniji.  U protekle dve godine, skafanderi nove generacije „Orlan MKS“ poslati su na Međunarodnu svemirsku stanicu.  Ti skafanderi imaju automatski sistem za kontrolu toplote, a u komponente koje se hermetički zatvaraju ugrađen je poliuretan umesto gume, što je produžilo rok trajanja odela.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.