Izvor: Blic, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija protiv nevladinih organizacija

Rusija protiv nevladinih organizacija

'Hjuman rajts voč' i još nekoliko desetina nevladinih organizacija u Rusiji moraće da obustave rad jer je prošao rok za njihovo registrovanje.

U 'Hjuman rajts voču' tvrde da su u nekoliko navrata pokušali da se registruju, ali su administratori 'konstantno menjali listu dokumenata potrebnih za registraciju'. Ta organizacija je saopštila da će, uprkos zabrani, nastaviti da radi.

Zvanična Moskva kaže da je zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojim se prati rad NVO sektora donela da bi onemogućila 'stranim vladama da koriste NVO za svoje političke potrebe'. Kritičari tog zakona tvrde da se time ućutkuje slobodna reč u Rusiji.

Federalni biro za registraciju je objavio da se 80 organizacija registrovalo po novom zakonu, a da još 78 njih čeka rešenje. Oni koji ne budu registrovani, moraće da obustave svoje aktivnosti, ali će moći da nastave da zapošljavaju i plaćaju osoblje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je povodom spornog zakona ranije izjavio da 'su neke nevladine organizacije marionete stranih vlada', a Bi-Bi-Si-jev analitičar Stiven Ik kaže da Rusija strože postupa prema domaćim nevladinim organizacijama nego prema stranim. Mnoge NVO su prijavile da vlast na njih vrši sve veći pritisak, koji uključuje čak i fizičko nasilje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.