Izvor: RTS, 15.Feb.2022, 09:06

Rusija povlači deo trupa u garnizone

Nemački kancelar Olaf Šilc doputovao je posle Ukrajine u Moskvu, gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u pokušaju da spusti tenzije između dve zemlje. U Evropu stiže i ministar odbrane SAD Lojd Ostin koji će u Briselu razgovarati sa čelnicima NATO-a, a zatim posetiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Litvaniju i Poljsku gde će obići američke vojnike. Ruske trupe se vraćaju u svoje vojne garnizone po završetku vežbi.
Nemački kancelar Olaf Šolc je posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim rekao da će Ukrajina staviti na raspravu nacrt zakona o posebnom statusu Donbasa i o održavanju lokalnih izbora u tom regionu ali i da očekuje jasne korake Rusije u pravcu smirivanja tenzija. Šolc je dodao da je Berlin spreman za ozbiljan dijalog sa Rusijom o evropskoj bezbednosti.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da veruje da Ujedinjene nacije treba da udruže napore sa Ukrajinom i njenim partnerima kako bi se smanjile tenzije oko Donbasa.
"Uveren sam da UN mogu i treba da učestvuju u diplomatskim naporima Ukrajine i partnera da smanje tenzije", napisao je Kuleba na Tviteru posle razgovora sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.
Diplomatija je jedini odgovoran put, istakao je Kuleba.
Gutereš je izjavio da je jako zabrinut zbog pojačanih tenzija oko Ukrajine i sve češćih spekulacija o vojnom sukobu, i pozvao svetske lidere da intenziviraju diplomatske napore kako bi se smirila situacija.
"Ne možemo jednostavno da prihvatimo čak ni mogućnost takvog katastrofalnog sukoba", rekao je Gutereš nakon ručka sa ambasadorima Saveta bezbednosti UN.
On je naglasio da Povelja UN zahteva od svih država članica da se suzdrže u međunarodnim odnosima "od pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države".
"Napuštanje diplomatije zbog sukoba nije prelaženje granice, to je skok preko litice", poručio je Gutereš.
On je naglasio da bi cilj davanja izjava u javnosti trebalo da bude smanjenje tenzija, a ne raspirivanje. Nema mesta zapaljivoj retorici, prenosi Rojters.
Gutereš je prethodno imao odvojene razgovore sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, a novinarima je rekao da će biti "u potpunosti angažovan u narednim satima i danima".
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin kaže da Rusija ne želi rat

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Feb.2022

Njemački kancelar Olaf Scholz kaže da vidi prostor za više diplomatije kako bi se spriječio rat između Rusije i Ukrajine. On je u Moskvi održao četiri sata duge razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, jasno stavivši do znanja da odbija situaciju posmatrati kao beznadežnu. Njegova...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Šef Pentagona stiže danas u Evropu

Izvor: Danas, 15.Feb.2022

Lojd Ostin, šef Pentagona danas stiže u Evropu. Cilj posete Evropi tokom koje će osim Belgije posetiti Poljsku i Litvaniju jeste da sa ministrima odbrane država članica NATO i liderima tih država razgovara o ruskim vojnim pretnjama Ukrajini, gomilanju vojnika u i oko Ukrajine a namera mu je, prenose...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.