Rusija postavila „zlatni“ rekord

Izvor: Vostok.rs, 01.Feb.2011, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija postavila „zlatni“ rekord

01.02.2011. - Rusija sakupila rekordnu količinu zlata za svoje zlatne i devizne rezerve

2010. godine Rusija je sakupila rekordnu količinu zlata za svoje zlatne i devizne rezerve. Rezerve dragocenog materijala uvećane su skoro za trećinu i premašile su 784 tone. Ovakav tempo izbacio je Rusiju na 8. mesto u svetskom plasmanu i može da je učini jednim od lidera po obimima „zlatnog resursa".

U postkriznom svetu i kolebanju kursa valuta zlato ostaje jedini stabilni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << aktiv. Rusija namerava da uvećava udeo dragocenog metala u svojim međunarodnim rezervama. Za to postoje skoro velike mogućnosti. Po statistici, udeo zlata u rezervama Rusije iznosi nešto više od 7%, dok kod nekih zemalja ono premašuje polovinu. Upravo zato oni ne teže da uvećaju svoje rezerve zlata, a ponekada pribegavaju i njegovoj prodaji.

Prema podacima CB Rusije, banka računa da svake godine kupi preko sto tona zlata. To je vrlo važan trend, ubeđen je predsednik Asocijacije ruskih banaka Garegin Tosunjan.

Vrlo je dobro što su zlatne i devizne rezerve počele da se formiraju diverzifikovano. Jedno vreme praktično u 80% činili su ih dolari, zatim se pojavio evro. Ali uzimajući u obzir da zlato svo vreme ostaje i ostajaće stabilniji ekvivalent, logičnije je kada zemlja naših razmera akumuliše svoje zlatne i devizne rezerve ne u nekoj trećoj valuti, već neposredno u zlatu. Tim pre što se na deviznom tržištu vidi nepredstano kolebanje kursa valuta. I kolebanja dolara i evra izazivaju pitanja.

Nedavne prognoze da je zlato prestalo da bude zaštitni instrument i da je njegova epoha prošla, posle krize 2008. nisu se opravdale. Zlatni standard se vraća. Eksperti smatraju da zbog problema suverenih dugova u zoni evra ostaje rizik obnove svetske ekonomije. I to stvara povoljnu podlogu za držanje visoke cene zlata, čak za njen rast.

Prema rezultatima 2010. godine, aktivnije od Rusije skupoceni metal je kupovala samo Saudijska Arabija. To je vezano sa tim što su obe zemlje najveći svetski izvoznici nafte i nemaju ozbiljne spoljne dugove. Moguće da će se to takmičenje nastaviti i u tekućoj godini. U svakom slučaju, rusija računa da će uvećati svoje zlatne i devizne rezerve u prvom redu kao stabilizirajući aktiv, pouzdani pojas za spasavanje.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.