Rusija poslala pomoć Kubi

Izvor: B92, 24.Jul.2021, 17:56

Rusija poslala pomoć Kubi

Moskva -- Rusija je objavila danas da je poslala Kubi dva aviona sa humanitarnom pomoći, u kojoj je i milion maski.

Rusija je to uradila sa ciljem da pomogne toj zemlji u zaustavljanju velikog rasta broja zaraženih od kovida 19 i u suočavanju sa ekonomskim embargom SAD.

Po naređenju predsednika Vladimira Putina dva aviona An-124 "Ruslan" ruskog Ministarstva odbrane poletela su sa aerodroma kod Moskve ka Kubi, "zemlji dugogodišnjoj saveznici", navelo je Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju.

"Avioni će Kubi isporučiti hranu, opremu za individualnu zaštitu i više od milion maski. Ukupno više od 88 tona", navodi se u saopštenju.

Kuba koja ima 11 miliona stanovnika poslednjih dana beleži zabrinjavajući porast broja zaraženih i umrlih od korona virusa. Od početka pandemije zaraženo je 316.383 ljudi, a umrlo je 2.203, prema zvaničnim rezultatima od petka. Na tu situaciju se dodaju ekonomske teškoće izazvane istorijskim embargom SAD.

Vašington je takođe u četvrtak uveo finansijske sankcije, uglavnom simbolične, protiv kubanskog ministra odbrane. SAD su navele da se sankcije uvode zbog "represije" nedavnih "mirnih demonstracija za demokratiju" na Kubi, i zapretile komunističkim vlastima u zemlji novim kaznenim merama.

Demonstracije su održane 11. jula na Kubi i sporadično bile nastavljene dan posle. Demonstranti su uzvikivali "Gladni smo" i "dole diktatura". Posle tih protesta u kojima je jedna osoba stradala a desetine su povređene oko 100 ljudi je uhapšeno, prenele su razne opozicione organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RT: Rusija poslala hranu i maske na Kubu usled nestašica koje su izazvale masovne proteste

Izvor: Vostok.rs, 25.Jul.2021, 10:13

Ministarstvo odbrane Rusije poslalo je dva aviona sa pomoći svom dugogodišnjem partneru Kubi, koja se bori protiv pandemije koronavirusa zajedno sa nestašicom hrane i lekova. Dva velika teretna aviona An-124, napunjena sa hranom, zaštitnom opremom i više od milion maski, poletela su iz vazduhoplovne...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.