Rusija odbija da izruči Lugovoja

Izvor: Blic, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija odbija da izruči Lugovoja

Glavno tužilaštvo Rusije odbilo je danas da izruči ruskog biznismena Andreja Lugovoja, protiv kog je britanski tužilac podneo optužnicu za ubistvo bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka u Londonu, uz obrazloženje da je to suprotno ruskom Ustavu.

"Ruski državljani, prema Ustavu Ruske Federacije, ne mogu biti izručeni stranim državama zbog suđenja. A Lugovoj je građanin Rusije", preneo je Glasu Amerike izvor iz Glavnog tužilaštva Rusije i naglasio da istragu protiv Lugovoja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << može da sprovodi samo rusko pravosuđe.

Tužilaštvo je u decembru prošle godine pokrenulo istragu o utvrđivanju okolnosti Litvinjenkove smrti, Lugovoj je već ispitan u ulozi svedoka, a njegov status će za rusko pravosuđe ostati nepromenjen. Predsednik Odbora za zakonodavstvo u gornjem domu ruskog parlamenta Jurij Šarandin smatra, međutim, da pravni osnov za izručenje može da se nađe u tome što je Rusija potpisnica Evropske konvencije o ekstradiciji.

Advokat Lugovoja, Andrej Romašov, kazao je da nikakva - ni pisana ni usmena saopštenja o podizanju optužnice protiv njegovog klijenta nije dobio. Nešto kasnije, Andrej Lugovoj odbacio je optužbe britanskog tužilaštva kao "politički motivisane", javljaju agencije.

"Smatram da je odluka (tužilaštva) politički motivisana. Nisam ubio Litvinjenka, nemam ništa sa njegovom smrću i imam razloga da izrazim sumnju u takozvane dokaze koje je prikupilo britansko pravosuđe", rekao je Lugovoj.

On je obećao da će uskoro izdati zvanično saopštenje koje će "iznenaditi britansku javnost i koje bi moglo da radikalno izmeni shvatanje događaja koji su se dogodili poslednjih godina u Velikoj Britaniji u vezi s nekim ličnostima poreklom iz Rusije".

Javno tužilaštvo u Velikoj Britaniji saopštilo je ranije danas da će zatražiti izručenje bivšeg agenta KGB Andreja Lugovoja.

Direktor Javnog tužilaštva Ken Mekdonald izjavio je na novinarskoj konferenciji da je doneo zaključak da su dokazi koje su dobili od policije dovoljni da se Andrej Lugovoj optuži za ubistvo Aleksandra Litviinjenka namernim trovanjem.

"Dao sam instrukcije advokatima Javnog tužilaštva da odmah preduzmu neophodne korake i zatraže izručenje Andreja Lugovoja iz Rusije u Veliku Britaniju, kako bi moglo da mu se sudi za ubistvo pred sudom u Londonu."

Andrej Lugovoj je ranije negirao krivicu za smrt Litvinjenka, tvrdeći da je žrtva klevete. Lugovoj i Litvinjenko su se, na dan njegovog trovanja, sreli u Londonu 1. novembra prošle godine u hotelu "Milenijum". Litvinjenko je umro 23 dana kasnije. Ispitujući uzroke smrti, britanski specijalisti su kod njega pronašli tragove radioaktivnog polonijuma-210. Samo nekoliko dana nakon smrti ruskog agenta, i Lugovoj je bio smešten u jednoj moskovskoj bolnici.

Bivši agent KGB bio je žestoki kritičar režima Vladimira Putina i dobio je politički azil u Velikoj Britaniji. Na samrtničkoj postelji, Litvinjenko je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je odgovoran za njegovu smrt.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.