Rusija kritikovala SAD zbog raketa u Poljskoj

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija kritikovala SAD zbog raketa u Poljskoj

Rusija je kritikovala Sjedinjene Američke Države zbog postavljanja raketa "patriot" u Poljskoj, ocenivši da takav potez ne doprinosi bezbednosti i poverenju.

"Takve vojne aktivnosti ne pomažu jačanju zajedničke bezbednosti i razvoju odnosa poverenja u regionu", izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenele su agencije.

"U više navrata smo ponavljali da ne shvatamo logiku i duh kooperacije izmedju SAD i Poljske u ovoj sferi", ocenilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rusko ministarstvo u saopštenju, konstatujući "sa žaljenjem da su pitanja postavljena i poljskoj i američkoj strani ostala bez odgovora, kao i ruska argumentacija o privremenom razameštaju snaga u regionu što je moguće dalje od ruskih granica".

Projektili "patriot", tipa zemlja-vazduh, dopremljeni su u ponedeljak u Poljsku i treba da budu razmešteni na severu zemlje, blizu granice s Rusijom.

Razmeštaj raketa i prateća jedinica od oko 150 američkih vojnika objašnjeni su sa američke strane potrebom obuke poljskih vojnika, podsetile su agencije.

Rojters je ukazao da u današnjem saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova nema naznaka eventualnog odgovora Rusije na rasporedjivanje američkih raketa "patriot" u Poljskoj.

Američki zvaničnici u Varšavi su u ponedeljak saopštili da će rakete "patriot" i američki vojnici u Poljsku boraviti dve godine. Predstavnik američke ambasade u Varšavi Endrju Pol izjavio je će rakete i vojnici biti smešteni u bazi Morag, na severu Poljske, prenela je američka agencija AP.

Radi se o najvećem razmeštaju američkih vojnika u Poljskoj, naveo je AP.

Baza Morag je oko 60 kilometara od ruskog Kaljiningrada koji izlazi na Baltičko more gde se nalazi baza ruske Baltičke ratne flote.

Predstavnik američke ambasade u Varšavi je rekao da će se baterija raketa "patriot" u naredne dve godine rotirati unutar i van Poljske radi obuke i da će uvek biti u pratnji izmedju 100 i 150 američkih vojnika.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Rusija kritikovala SAD zbog postavljanja raketa u Poljskoj

Izvor: SrbijaNet.rs, 26.Maj.2010

Rusija je danas kritikovala Sjedinjene Američke Države zbog postavljanja raketa "patriot" u Poljskoj, ocenivši da takav potez ne doprinosi bezbednosti i poverenju. "Takve vojne aktivnosti ne pomažu jačanju zajedničke bezbednosti i razvoju odnosa poverenja u regionu", izjavio je predstavnik ruskog...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.