Rusija je kriva za krizu u Ukrajini

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2013, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija je kriva za krizu u Ukrajini"

Rusija stoji iza odluke Ukrajine da obustavi sklapanje sporazuma sa EU o pridruživanju, potvrdio je danas ukrajinski premijer Mikola Azarov.

Građani Ukrajine koji su za pridruživanje EU  

"Rusija je predložila odlaganje potpisivanja, i otpočinjanje pregovora (sa Rusijom)", rekao je Azarov povodom tvrdnji EU da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Moskva izvršila pritisak na Kijev da bi sprečila potipisvanje tog sporazuma.

 

Sporazum će, ipak, biti potpisan?

Ukrajina ne želi da se nađe u bojnom polju između Rusije i EU,

rekao je Azarov, ističući da treba uzeti u obzir i njene interese.

Predsednik Viktor Janukovič u četvrtak i petak će na samitu u

Vilnjusu razgovarati o mogućnosti sklapanja sporazuma o

pridruživanju. "Želimo da razgovaramo o problemima utroje" - s Rusijom i EU, kazao je ukrajinski premijer.

"Rusija je prihvatila taj predlog, sada je lopta na strani EU",

objasnio je.

 

Premijer je precizirao da sa Moskvom nije dogovorena nikakva kompenzacija u zamenu za odustajanje od sporazuma sa EU. "Naravno da nije", rekao je on stranim novinarima.

 

Azarov je rekao i da nikakav dogovor nije preciziran o reviziji cena ruskog gasa za Ukrajinu. "Počinjemo pregovore početkom decembra sa Rusijom o uspostavljanju normalnih trgovinskih i ekonomskih odnosa", dodao je on. Kako je objasnio, EU nije ponudila podršku Ukrajini koja je u teškoj ekonomskoj situaciji.

 

"Nismo dobili neophodnu podršku EU u trenutku kada je to bilo važno. EU nije dala nikakvu pomoć, osim izjava", kazao je. On je ukazao da je i MMF dodatno otežao, uoči sklapanja sporazuma, uslove kreditiranja. "MMF ili ne razume ekonomsku situaciju u Ukrajini, ili namerno postavlja neprihvatljive uslove", rekao je premijer.

 

"Da nismo rešili naš spor s Rusijom, morali bismo da se suočimo sa ekonomskom katastrofom", kazao je, dodavši da Ukrajina neće da bude predmet geopolitičke borbe.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin predložio trilateralne pregovore: Rusija - Ukrajina - EU

Izvor: Press, 26.Nov.2013

Putin veruje da bi te konsultacije mogle da budu organizovane na nivou poslovnog sektora Rusije, Ukrajine i EU, "kako bi oni koji učestvuju u realnoj ekonomiji mogli da se sastanu, porazgovaraju o svojim strahovanjima i formulišu svoje pristupe i predloge, dok bismo mi, sa naše strane, doneli odgovarajuće...

Nastavak na Press...

Janukovič: Čekamo bolje uslove za pridruživanje EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Nov.2013

Ukrajina će čekati bolje uslove da razmotri eventualno potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa EU, saopštio je u utorak uveče ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.   "Čim stignemo na povoljniji nivo za nas, onaj koji će odgovarati našim interesima, i kada budemo mogli da postignemo sporazum...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Azarov: Nastavljamo pripreme za pridruživanje Uniji

Izvor: Capital.ba, 27.Nov.2013, 10:51

KIJEV, Ukrajina nastavlja pripreme za sporazum o pridruživanju sa EU, koji je suspendovan prošle sedmice iz ekonomskih razloga, izjavio je danas premijer Ukrajine Mikola Azarov. „S punom odgovornošću izjavljujem da ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.