Rusija će prvi put odati poštu junacima Prvog svetskog rata

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2013, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija će prvi put odati poštu junacima Prvog svetskog rata

31.07.2013. - Radi zaštite bratskog slovenskog naroda Srba bio objavljen ukaz o mobilizaciji

Prvog avgusta Rusija prvi put na državnom nivou obeležava Dan sećanja na vojnike poginule u Prvom svetskom ratu. Tog dana 1914. godine Nemačka je objavila rat Ruskoj carevini. U zaštitu Otadžbine podiglo se 15 i po miliona vojnika, što je činilo skoro polovinu odraslog muškog stanovništva zemlje. Svaki deseti je poginuo na poljima boja. Milioni su bili ranjeni i nestali bez traga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Prvi svetski rat u kojem je učestvovalo 38 zemalja, započeo je 28. jula 1914. godine kada je Austrougarska napala Srbiju. U Rusiji je radi zaštite bratskog slovenskog naroda bio objavljen ukaz o mobilizaciji, što je poslužilo kao povod da joj Kajzerova Nemačka objavi rat. Mi nismo težili osvajanjima, tvrdi direktor Instituta za strateška istraživanja Leonid Rešetnikov.

- Nismo mogli da ne stupimo u rat. Bili bismo zemlja koja je izdala svoje prijatelje. Nedavno sam se vratio iz Srbije. Tamo direktno postavljaju pitanje o postavljanju spomenika Nikolaju Drugom i spomenika Ruskoj armiji. Moj deda je pognuo na Karpatima u Brusilovskom proboju. U sovjetsko vreme roditelji su šapatom o tome govorili. Ne zato što bi ih gonili, to nije bilo popularno. Sada treba da obnavljamo ovo istorijsko sećanje. I to što je 1. avgust kod nas Dan sećanja na poginule u Prvom svetskom ratu, naše pretke – to je velika tekovina savremene Rusije.

Pojava novog memorijalnog datuma u ruskom kalendaru govori o tome da se društvena svest okrenula konačno ovoj vrlo važnoj i aktuelnoj temi, smatra vodeći naučni saradnik Instituta za rusku istoriju Jelena Rudaja.

- Prvi svetski rat faktički je bio prolog čitavog 20. veka. Oni problemi koji su stajali pred međunarodnom zajednicom početkom ovog veka, vide se i danas. I lekcije tog perioda su vrlo važne kako za Rusiju, tako i za druge zemlje. Obnova istorijskog sećanja o ulozi Rusije u Prvom svetskom ratu potrebna je ne zato da se laska nacionalnom ponosu, već zato da se stvori kontinuitet istorijske svesti. Bez shvatanja lekcija iz prošlosti nemoguće je rešiti probleme sadašnjosti.

Ovih dana u Moskvi u Državnom istorijskom muzeju predstavljeno je 15 konkursnih skica spomenika Ruskim herojima palim u vreme Prvog svetskog rata. 15. avgusta, uzimajući u obzir mišljenje javnosti koja glasa na zvaničnom sajtu konkursa, žiri će objaviti pobednika. Spomenik od narodnih priloga će biti postavljen naredne godine na Poklonoj gori povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Mihail Aristov,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Italija: odata pošta ruskim vojnicima iz Prvog svetskog rata

Izvor: Vostok.rs, 01.Avg.2013, 19:08

01.08.2013. -..Rusija danas prvi put obeležava Dan sećanja na vojnike poginule u Prvom svetskom ratu. Ovaj datum je utvrđen na inicijativu ruskih poslanika u jesen 2012. godine, a na osnovu dana kada je Ruska imperija stupila u Prvi svetski rat...Osim ruskih gradova, pošta poginulim vojnicima je...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.