Rusija bi da vidi leđa visokom predstavniku u BiH

Izvor: Politika, 22.Nov.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija bi da vidi leđa visokom predstavniku u BiH

Ruski zvaničnici sve učestalije, uz striktnu podršku Dejtonu, ponavljaju i zahteve za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Ruski zvaničnici su u proteklih nekoliko dana više puta ponovili da je vreme da visoki predstavnik zatvori svoju kancelariju u BiH i da građanima BiH prepusti da vode vlastitu zemlju. Poslednja od poruka, koja je na tragu sličnih zahteva iz Banjaluke, stigla je iz Ministarstva spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslova Rusije.

Kako prenose ruski mediji, Rusija smatra da OHR treba zatvoriti, a sva ovlašćenja predati građanima BiH. Moskva se, prenose mediji, protivi izmenama Dejtonskog sporazuma i ocenjuje da je funkcija visokog predstavnika odavno zastarela i da posle toliko godina građanima treba omogućiti da sami odlučuju o svojoj sudbini. Pomoćnik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksej Meškov izjavio je da Dejtonski mirovni sporazum funkcioniše i da ga ne treba menjati, već kreativno primenjivati. On ukazuje na to da posle toliko godina treba omogućiti državljanima BiH da sami odlučuju o svojoj sudbini. „Ono što je zastarelo to je struktura visokog predstavnika”, ocenjuje Meškov.

Na tragu ovih poruka jesu i one izrečene u utorak u Savetu bezbednosti UN i koje, po oceni analitičara, izvesno dodatno popularizuju rusku politiku i tu državu na ovim prostorima koja, kako kažu, u poslednje vreme sve aktivnije brani srpske pozicije. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podneo je izveštaj SB UN u kom je pozvao međunarodnu zajednicu da se suprotstavi referendumu u RS i naveo da entiteti nemaju pravo da organizuju referendume o samostalnosti, podsećajući na dokument Dodikovog SNSD-a o sprovođenju takvog referenduma do 2018. „Očekujem da vlasti RS odstupe s ruba provalije i da otkažu odluku o referendumu”, rekao je Incko. Odgovario mu je Vladimir Safronkov, zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN, koji tvrdi da je visoki predstavnik zapravo taj koji  koči napredak BiH, pa je potrebno ukinuti tu funkciju.

„Prema BiH se treba odnositi s poštovanjem, a ne kroz stalnu prismotru. Narod BiH samostalno izlazi na kraj sa svim složenim pitanjima, posebno kada se u te probleme niko ne meša”, ocenio je on. Ruski diplomata rekao je da se stiče utisak da je cilj Inckovog govora bio da se rukovodstvo Srpske optuži za kršenje Dejtonskog sporazuma, za kočenje socijalnih reformi i za borbu za nezavisnost. „Pri tome, Incko ni u jednom momentu nije spomenuo planove drugih strana o unitarizaciji BiH, kao i o stalnoj popularizaciji ideje o formiranju trećeg entiteta”, zaključio je Safronkov i pozvao SB UN da dobro prouči razloge za referendum (objašnjene u izveštaju Srpske upućeno SB UN) iz kojih se vidi jasna privrženost Srba Dejtonskom sporazumu i međunarodnom pravu.

Dok se mnogi pitaju koliko je kruta politika zapadnih zemalja prema srpskim interesima kontraproduktivna i njihovim vlastitim interesima na ovom prostoru jer građane gura u zagrljaj ionako popularne Rusije, Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH, banjalučkim medijima kaže da i Rusija i SAD žele mir, razvoj i stabilnost u celom regionu. On se složio sa tim da je Inckov izveštaj u UN na štetu RS i ponovio da građani Srpske imaju pravo da se demokratski izjasne o stanju u pravosuđu. Iako nisu retki oni koji strahuju od epiloga koji u BiH i regionu može imati dodatna polarizacija i strastveno i netaktičko „zauzimanje strana”, Ivancov uverava da se stavovi SAD i Rusije razlikuju u brojnim međunarodnim pitanjima, ali da bi bilo pogrešno gledati to na takav način, ili koristiti termine „sukobi” ili „hladni rat”.

„To ne bi bilo primereno. Iako imamo različite stavove, i mi i SAD želimo mir, stabilnost i razvoj u celom regionu. To je naš osnov za saradnju i mislim da dobro sarađujemo na brojnim pitanjima, i sa SAD i s našim evropskim partnerima. Recimo, trenutno u BiH sarađujemo na pitanju obrazovnog sistema. I ja i moja koleginica američka ambasadorka verujemo da ta pitanja treba rešavati unutrašnjim dijalogom. I oboje podržavamo taj dijalog”, rekao je Ivancov.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.