Rusija: Jednostrane odluke ništave

Izvor: B92, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Jednostrane odluke ništave

Sergej Lavrov (FoNet, arhiva)

Moskva, Beograd -- Zvaničnici Rusije i danas su oštro kritikovali mogućnost da Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin kaže da bi takav potez bio pravno ništav i da EU ne može da pošalje misiju na Kosovo bez mandata UN. A, posle susreta sa egipatskim minstrom inostranih poslova Ahmedom Abu Gejtom u Moskvi, osim o bilateralnim pitanjima dve zemlje, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na konferenciji za novinare komentarisao i druga međunrodna pitanja.

Između ostalog, povezao je stavove Velike Britanije prema zabrani rada filijala Britanskog saveta u Rusiji i prema Kosovu.

"Britanska vlada je već tražila da promenimo naš Ustav, pa me ne iznenađuje stav Londona o našim zakonima. Braun je rekao da je aktivnost Britanskog saveta u Rusiji u skladu sa međunarodnim pravom. Međutim, meni su poznati stavovi Londona prema međunarodnom pravu, naročito kad je reč o stavu britanske vlade prema pitanju Kosova”, rekao je Lavrov.

Lavrov je komentarisao i nedavnu izjavu britanskog ambasadora u Rusiji, Entonija Brentona, koji je rekao da ”pošto građani Kosova žele nezavisnost da to treba i da dobiju."

"Drugim rečima, trebalo bi da ignorišemo međunarodno pravo, rezoluciju SB UN i izjave OEBS-a, a sa druge strane, i da ingrorišemo činjenicu da je Kosovo dom ne samo za Albanace, već i za Srbe”, kazao je Lavrov.

Istovremeno, ambasador Rusije pri UN, Vitalij Čurkin, izjavio je da bi proglašenje nezavisnosti Kosova bilo pravno ništavo, jer Rezolucija 1244 ne dozvoljava samoproglašenje, i da EU ne može da pošalje misiju na Kosovo, jer svaka međunarodna misija mora da ima mandat UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.