Rusija: Asteroid preti da udari u Zemlju

Izvor: Vesti-online.com, 31.Dec.2009, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Asteroid preti da udari u Zemlju

Ruska svemirska agencija je rekla da će verovatno u svemir poslati letelicu koja ima zadatak da uništi asteroid Apofis koji se kreće ka Zemlji. Američki naučnici, međutim, kažu da je takav scenario malo verovatan.

Anatolij Perminov, šef ruske svemirske agencije, je rekao da će vrlo brzo održati sastanak na kome će se doneti konačna odluka, a postoji mogućnost da Rusi u projekat pozovu i NASA-u, evropsku i kinesku svemirsku agenciju.

Kada je 2004. godine otkriven >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << asteroid dugačak 270 metara procenjivalo se da će udariti u zemlju tokom svog prvog prolaska pored nje, negde 2029. godine. Kasnija istraživanja su pokazala da je slaba šansa da do udara uopšte dođe, ali da će se asteroid približiti Zemlji na oko 30 kilometara.

NASA je izračunala da postoji mogućnost da dođe do udara, ali tek 2036. godine, a verovatnoća je 1 prema 45.000. Prema proračunima ove agencije sledeći mogući susret je 2068, ali sa još manjom verovatnoćom.

Na sve to Perminov odgovara: "Ljudski životi su u pitanju. Trebalo bi da izdvojimo nekoliko stotina miliona dolara za sistem koji će sprečiti sudar, a ne da sedimo i čekamo da se to desi i pogine stotine hiljada ljudi.“

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Asteroid preti Zemlji

Izvor: Radio 021, 31.Dec.2009

Ruska svemirska agencija je rekla da će verovatno u svemir poslati letelicu koja ima zadatak da uništi asteroid Apofis koji se kreće ka Zemlji.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.