Izvor: RuskaRec.ru, 17.Jul.2017, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi priznali čega se najviše boje

Rast cena i obezvređivanje ušteđevine spadaju u najveće strahove Rusa registrovane sredinom ove godine, dok strah od ratnih sukoba nastavlja da raste. Ovo su pokazali rezultati istraživanja koje je sproveo VCIOM (Sveruski centar za ispitivanje javnog mnjenja) krajem juna.
Primetno je da od početka godine na „mapi strahova“ ruskih građana raste nivo napetosti, a većina pokazatelja znatno je viša u odnosu na rezultate iz istog perioda prošle ili pretprošle godine. Strahovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << povezani sa rastom cena i međunarodnim sukobima, i dalje spadaju u glavne uzročnike uznemirenosti, navodi se u saopštenju VCIOM-a.
Naglašeno je da se indeks straha rasta cena u junu u poređenju sa početkom godine popeo na 27 poena (17 u januaru), dok je pre dve godine taj pokazatelj iznosio 8 poena.  
Indeks strahova meri se poenima i može da varira od -100 do 100. Što je veća vrednost indeksa to znači da Rusima pojava nekog problema izgleda verovatnija.
Pokazatelj straha ruskih građana u vezi sa ratnim sukobima nalazi se na nivou od 20 poena (početkom godine bilo je 12). Strah od problema sa zdravljem i poteškoćama oko dobijanja medicinske pomoći takođe je porastao sa nule, početkom godine, na osam poena (u junu). Rusi procenjuju da su porasli i rizici smanjenja prihoda u vezi sa smanjenjem plate i kašnjenjem isplate (sa 11 početkom godine na -3 u junu).
Glavni faktori zabrinutosti ostaju visoki troškovi života i međunarodna napetost, pa ti pokazatelji nastavljaju da se pogoršavaju. Sasvim umereni strahovi u vezi sa visinom prihoda, nezaposlenošću i unutrašnjim nemirima takođe pokazuju nepovoljnu dinamiku, prokomentarisao je rezultate istraživanja vodeći ekspert konsultant VCIOM-a Oleg Černozub. Optimizam društva u vezi sa prevladavanjem krize i očuvanjem političke stabilnoti posteje nepouzdan, rekao je on.
Istraživanje je sprovedeno u periodu od 22 do 27. juna u 130 naseljenih mesta u ukupno 46 oblasti, krajeva i republika. Bilo je obuhvaćeno 1600 ljudi, statistička greška sa verovatnoćom od 95% ne prelazi 3,5%. 

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.