Rusi neće papu na čelu hrišćana

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi neće papu na čelu hrišćana

Rimokatolički i pravoslavni teolozi upravo su u Beču završili dvanaesto zasedanje Mešovite pravoslavno-katoličke komisije za bogoslovski dijalog, sa kojeg su u javnost doprle oprečne informacije o prevazilaženju velike hrišćanske šizme iz 1054. godine.

Katolička strana je ocenila da je postignut "veliki pomak ka ponovnom jedinstvu svih hrišćana" i da su se složili da bi pomenute dve mogle postati "sestrinske crkve koje priznaju rimskog papu kao svoju titularnu glavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uz zadržavanje svojih različitih crkvenih struktura, liturgije i običaja, koji su se razvili tokom poslednjeg milenijuma".

Rimokatolici takođe tvrde da je pokret ka jedinstvu "dobio jasan zamah dolaskom na presto ruskog patrijarha Kirila" i da su "Kiril i papa konzervativni bogoslovi, kojima je stalo da rade zajedno na tome da se glas hrišćana čuje u Evropi, kontinentu za koji obojica misle da ga treba vratiti hrišćanskim korenima".

U Ruskoj pravoslavnoj crkvi istrajavaju, pak, da papa ne može da bude na čelu svih hrišćana i ukazuju da episkop Rima nije imao direktnu nadležnost na Istoku ni u vreme jedinstvene hrišćanske crkve.

- Za pravoslavnu stranu je očigledno da je u prvom milenijumu nadležnost rimskog episkopa isključivo distribuirana na Zapad, dok je na Istoku teritorija deljena između četiri patrijarhata: Carigrada, Aleksandrije, Antiohije i Jerusalima - pojasnio je ruski mitropolit Ilarion.

On je napomenuo da se ni na koji način danas ne može tumačiti da je episkop Rima bio uvažavan na Istoku kao onaj koji ima vrhovni autoritet u celoj vaseljenskoj Crkvi.

Za razliku od Rusa, carigradski mitropolit Jovan pergamski smatra da "nema oblaka nepoverenja između dve Crkve".

On je uveren da će Bog "naći načina da se prevaziđu sve preostale teškoće i da dve najstarije crkve, koje dele istu sabornu (ekumensku) prošlost, istu tradiciju, isti smisao za crkvu, dovede do punog jedinstva".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.