Izvor: Blic, 18.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel počeo turneju po Bliskom istoku

Predsedavajući ministara spoljnih poslova Evropske unije (EU) šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel sastao se danas u Kairu sa egipatskim liderom Hosnijem Mubarakom, na početku svoje trodnevne turneje po Bliskom Istoku, čija je glavni cilj traženje rešenja za izraelsko-palestinski spor.

Slovenija, koja je trenutno na čelu EU, nastoji da postakne mirovne pregovore Palestinaca i Izraelaca u čemu su angažovane i Ujedinjene nacije, SAD i Rusija, prenosi slovenačka agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << STA.

U Egiptu, koji je jedan od ključnih faktora na Bliskom istoku, Rupel će, tokom dana, razgovarati i sa egipatskim kolegom Ahmedom Abulom Gejtom i generalanim sekretarom Arapske lige Amr Musom.

Slovenački ministar spoljnih poslova će zatim otputovati u Ramalu, na Zapadnoj Obali, gde će se sresti sa najvišim palestinskim zvaničnicima koje će predvoditi predsednik Mahmud Abas.

Za četvrtak su planirani razgovori Rupela sa najvišim funkcionerima Izraela, predsednikom Šimonom Peresom i premijerom Ehudom Barakom.

Rupel na Bliskom istoku boravi u sedmici vrlo žive diplomatske aktivnosti u tom regionu.

U nedelju je u Izrael doputovala nemačka kancelarka Angela Merkel, a potpredsednik SAD Dika Čejnija već boravi u Iraku . U region će doputovati i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.