Izvor: B92, 21.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel: Kosovo najveći izazov

Brisel, Ljubljana -- Dimitrij Rupel kao najveće izazove slovenačkog predsedavanja EU naveo Kosovo i Zapadni Balkan.

Ministar spoljnih poslova Slovenije, koja od 1. januara preuzima polugodišnje predsedavanje Evropskoj uniji, u četvrtak je, u Briselu, predstavio prioritete slovenačkog predsedavanja. Kao najveće izazove, Rupel je naveo Kosovo i Zapadni Balkan. Prema Rupelovim rečima, Slovenija se zalaže za "oživljavanje" Solunske agende, iz 2003. godine, koja je državama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zapadnog Balkana postavila evropsku perspektivu.

Kada je reč o uređenju statusa Kosova, slovenački ministar je ocenio da će Sloveniji, u vreme predsedavanja, dopasti najkomplikovaniji procesi, ali je dodao i da računa da će oni do kraja predsedavanja biti rešeni.

Osim pomenutih, ostali prioriteti slovenačkog predsedavanja su: Lisabonski ugovor, Lisabonska strategija, Energetsko-klimatski paket i međukulturalni dijalog.

Ministar Rupel je predstavio Sloveniju kao državu otvorenog dijaloga, velike tolerancije, prijateljstva sa susedima, uređenim statusom manjina, ali i državu koja svestrano pazi na slabije delove stanovništva i koja je izrazito evropski usmerena.

"Zalagaćemo se da ta evropska načela u vreme predsedavanja EU učvrstimo u celoj EU", rekao je Dimitrij Rupel.

Slogan pod kojim će Slovenija predsedavati Evropskoj uniji glasi "Si.nergija za Evropu". "Si" je skraćenica za Sloveniju, a sinergija odražava želju Slovenije da doprinese sinergiji Evope.

Slovenački ministar je, u samom uvodu svog izlaganja, ispostavio i značaj uloge novinara za informisanje o Evropskoj uniji, naglasivši da je Brisel za Evropljane jako daleko i da su upravo novinari ti koji im donose vesti u domove.

"Vi novinari ste, dakle, suštinski element promocije evropske ideje", rekao je Rupel i dodao da se nada da će tokom pola godine dobro sarađivati sa novinarima.

Takođe, Rupel je rekao i to da državljani Evropske unije imaju pravo da budu dobro informisani, zbog čega Slovenija želi da radi što transparentnije.

Slovenija je prva nova članica EU koja preuzima predsedavanje, što je za nju posebno velika čast, odgovornost i istorijski projekat, rekao je Rupel i dodao da je u projekat predsedavanja uloženo dosta truda, kako bi Slovenija doprinela i društvenom i privrednom rastu EU.

U svom govoru ministar Rupel se zahvalio Portugalu za uspešno i efikasno predsedavanje, a posebno priznanje odao je portugalskom kolegi, Luisu Amadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.