Rumuniji nedostaje pola miliona radnika

Izvor: Blic, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumuniji nedostaje pola miliona radnika

Rumunski ministar za ekonomiju Varujan Vosganian izjavio je danas da njegovoj zemlji nedostaje oko pola miliona radnika, a da je nestašica radne snage posebno uočljiva u građevinstvu, automobilskoj i teškoj industriji.



"Mi imamo deficit od 500.000 radnika. Potrebni su nam inženjeri, mehaničari i građevinski radnici", precizirao je Vosganian na jednom skupu posvećenom profesionalnom obrazovanju, preneo je AP.

Rumunija ima oko 22 miliona žitelja, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << procenjuje se da je u toku poslednjih nekoliko godina oko dva miliona njenih radno sposobnih stanovnika otišlo u inostranstvo, preteženo u Španiju i Italiju, u potrazi za bolje plaćenim radnim mestima. Najčešća radna mesta koje ekonomski emigranti iz Rumunije dobijaju su poslovi zidara, kućepazitelja, vratara, služavki i dadilja.

Podaci nacionalne statistike pokazuju da u Rumuniji sada ima 4,1 miliona zaposlenih i da je stopa nezaposlenosti svega 4,1 odsto, što je najniži nivo od 1992. godine. Rumunija je od 1. januara ove godine, zajedno sa susednom Bugarskom, postala članica Evropske unije i od tada je proces ekonomske emigracije još više pojačan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.