Izvor: B92, 20.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rukovanje ministara Izraela i Irana

Tel Aviv -- Ministri turizma dve neprijateljske zemlje, Izraela i Irana, rukovali su se i razgovarali na otvaranju Međunarodnog sajma turizma u Madridu.

"Za razliku od hladne reakcije sirijskih predstavnika, kada sam prišao njihovom štandu, Iranci su došli da me pozdrave", rekao je izraelski ministar Stas Miseznik. Miseznikovu je takođe, nezvanično naravno, s obzirom da su dve zemlje zakleti neprijatelji, upućen poziv da poseti Iran, kako bi video arheološka i drevna mesta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preneli su izraelski mediji.

"Rekao sam da se iskreno nadam da ćemo ja i ostali građani Izraela imati mogućnost da posetimo Iran, ako odnosi između naše dve zemlje to dozvole", kazao je ministar, naglasivši da su Iranci, zapravo predstavnici Ministarstva turizma Islamske Republike, znali s kim razgovoraju.

On je imao priliku da sretne i iranskog ministra turizma Hamida Bagaeija, kada su predstavnici svih zemalja učesnica bili na zvaničnoj ceremoniji i kada su stajali jedan pored drugog.

"Predstavio sam se i rukovali smo se i malo razgovarali", rekao je ministar, podsetivši da je uvek govorio da turizam može biti most ka miru.

Izraelski mediji podsećaju da su se iranski zvaničnici, suočeni s Izraelcima, ranije klonili kontakta. Iran se čak povlačio sa sportskih nadmetanja da izbegne susrete s izraelskim sportistima.

Izrael smatra Iran najvećom pretnjom po svoju egzistenciju jer je iranski predsednik pozvao na brisanje Izraela s mape sveta.

Ovog puta reakcija Iranaca je bila iznenađenje. Izraelski ministar je takođe obišao jordanski, palestinski, marokanski i egipatski štand.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.