„Roskosmos“ predstavio oblik kosmičkog broda na nuklearni pogon

Izvor: Vostok.rs, 13.Nov.2018, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Roskosmos“ predstavio oblik kosmičkog broda na nuklearni pogon

Ruska kosmička agencija "Roskosmos" je predstavila konceptualni oblik novog kosmičkog broda na nuklearni pogon, navodi se u saopštenju objavljenom na fejsbuk stranici kompanije. 

 
"Danas `Keldiš` centar radi na razvoju kosmičkih letelica sa jačim motorima - nuklearnim instalacijama nove klase, za koje sunčeva svetlost i solarne baterije nisu potrebne", navodi se u saopštenju. U Rusiji se od 2010. godine realizuje projekat stvaranja transportnog i energetskog modula zasnovanog na pogonskom sistemu na nuklearnu energiju, a koji nema analoga u svetu. Na izradi motora radi kompanija "Roskosmosa" - "Keldiš" centar, zajedno sa "Rosatomom". Takođe, na nuklearnom motoru za kosmičke letelice radi i preduzeće raketno-kosmičke industrije KB "Arsenal". Ranije je saopšteno o planovima "Rosatoma" da proizvede prototip jednog pogonskog sistema na nuklearnu energiju za letove u daleki kosmos. Nuklearna energija za osvajanje kosmičkog prostranstva u Rusiji se ne koristi prvi put. Od 1970. do 1988. godine, u SSSR-u je izvršeno 32 lansiranja letelica sa termoelektrično-nuklearnim motorima, a od 1960. do 1980. razvijen je i testiran nuklearni raketni motor na poligonu Semipalatinsk. .  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OVIM ĆE RUSI PUTOVATI DO DRUGIH PLANETA: Roskoskoms predstavio novi svemirski brod (VIDEO)

Izvor: Kurir, 13.Nov.2018

Kompanija "Roskosmos“ pokazala je konceptualni izgled novog svemirskog broda na nuklearni pogon.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.